Ilegalne migracije u BiH

Radončić ima novi plan

Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 5.500 osoba
Vijesti / Flash | 15. 01. 2020. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Operativnog stožera za pitanja migracija u BiH na sastanku održanom u srijedu u Sarajevu razmotrili su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te razgovarali o planu za upravljanje migrantskom krizom u BiH.

Sastanku su sudjelovali predstavnici svih nadležnih ministarstava i institucija sa državne razine, entitetskih stožera za migracije i Brčko Distrikta, policijski komesari Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo te međunarodnih organizacija, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Također, sastanku je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH. Posebno je naglasio da briga o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, već svih institucija i razina vlasti u BiH. 

 

Istaknuo je da će fokus biti na učinkovitijoj kontroli granice i sprječavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH, jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, ali je najavio i razgovore sa ministrima unutarnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema.

Članovi Operativnog stožera dogovorili su i održavanje posebne tematske sjednice na kojoj će se pripremiti nova Strategija i inovirani plan za učinkovito upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, u kojoj će naša država preuzeti suverenitet nad upravljanjem i humanitarne i sigurnosne dimenzije ovog problema. 

Konstatirano je da je zbog vremenskih uvjeta smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH,  a trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 5.500 osoba, priopćeno je iz državnog ministarstva. 

Kopirati
Drag cursor here to close