Zahtje za procesuiranjem

Brutalno 'čišćenje' migranata sa sarajevskih ulica

''Nakon zabilježenih napada privatnih sigurnosnih agencija, ponovio se još jedan slučaj policijske brutalnosti na ulicama Sarajeva, kako navodi uposlenica udruženja Mreže za izgradnju mira koja je svjedočila događaju''
Vijesti / Flash | 15. 01. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija protiv zločina iz mržnje i govora mržnje osuđuje nasilje i proizvoljna uhićenja migranata i izbjeglica u Sarajevu, ističu u svom priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

''Nakon zabilježenih napada privatnih sigurnosnih agencija, ponovio se još jedan slučaj policijske brutalnosti na ulicama Sarajeva, kako navodi uposlenica udruženja Mreže za izgradnju mira koja je svjedočila događaju. 

10. siječnja 2020. godine dogodio se slučaj policijskog nasilja nad četvoricom mladih migranata koji su mirno šetali u blizini Vijećnice kada su trojica policajaca istrčala iz policijskog auta i uz upotrebu sile odvukli migrante sa trotoara u ulicu Zelenih Beretki. Dio ulice u koju su ih odvukli ne predstavlja prometnicu, nego parking/dvorište iz kojeg se dalje ne može izaći. Svjedokinja je putem telefona kontaktirala Policijsku upravu Stari Grad i prijavila nasilničko ponašanje policajaca. Reakcija dežurnog službenika/ce je bila da je njena sreća što su policajci naišli, jer su dotični migranti počinitelji kaznenih djela. Na upit svjedokinje da li bi i nju pripadnici/ce policije tretirali na takav način da je počiniteljica kaznenih djela, dežurni službenik/ca je odgovorio/la: „Naravno da ne bismo“. Kasnije je svjedokinja događaja predala formalnu žalbu u Policijsku uprav Stari Grad.

Koalicija smatra da su svojim djelovanjem policijski službenici, koji su uz upotrebu sile priveli migrante, prema Zakonu o policijskim službenicima KS izvršili povredu službene dužnosti za što je predviđena disciplinska odgovornost policijskog službenika prema članu Zakona 101 . Kaznena ili prekršajna odgovornost počinitelja za kazneno djelo ili prekršaj ne isključuje disciplinsku odgovornost policijskog službenika ukoliko je učinjenje kaznenog djela ili prekršaja također i povreda službene dužnosti. Kazneni zakon FBiH član 182 definira zlostavljanje u obavljanju službe kao kazneno djelo .

Također, upotreba sile od strane policajaca prema migrantima koju ne bi upotrijebili prema ostalim građanima/kama Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje Kaznenog zakona FBiH član 2, stav 11 koji kaže: Kazneno djelo iz mržnje je svako kazneno djelo učinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjerskog uvjerenja, nacionalnog ili etničkog porijekla, jezika, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta druge osobe.”

Koalicija zahtijeva od vlasti da pravilno istraže i procesuiraju ovaj kao i druge slične slučajeve nasilja policije i privatnih sigurnosnih agencija koji se događaju u Bosni i Hercegovini. Pored toga, pozivamo nadležna ministarstva i međunarodne organizacije da osiguraju sigurne uvjete za boravak i kretanje migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini, poštujući njihovo dostojanstvo i temeljna ljudska prava'', istaknuli su.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje su:

Asocijacija za demokratske inicijative 
Centar za analizu medija i politike
Centar za mlade KVART 
Civil Rights Defenders 
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine 
Otaharin, Omladinska novinska asocijacija u BiH
Sarajevski otvoreni centar 
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu u BiH 
Tuzlanski otvoreni centar

Kopirati
Drag cursor here to close