Motiv izbori

Identificirano nekoliko osoba koje dojavljuju o bombe u školama

Samo u Beogradu ove godine bilo je više od 2.000 dojava, uključujući i nekoliko u ponedjeljak.
Vijesti / Flash | 11. 12. 2023. u 19:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanska policija identificirala je jednu osobu iz inozemstva i nekoliko državljana Srbije koji šalju dojave o bombama u beogradskim školama, a u tijeku je temeljna istraga na otkrivanju pošiljatelja tih dojava kojima su proteklih tjedana uznemiravali učenike, roditelje i djelatnike u prosvjeti, priopćila je u ponedjeljak vlada Srbije.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je premijerku Anu Brnabić da su poduzete "sve mjere i radnje, kako bi stupanj sigurnosti i zaštite škola bio na najvišoj mogućnoj razini", te da postupa "po svakoj prijetnji", što dnevno uključuje oko 2.500 policijskih službenika na terenu, prenosi Hina.

Više od 2.000 dojava u Beogradu

Samo u Beogradu ove godine bilo je više od 2.000 takvih dojava, uključujući i nekoliko u ponedjeljak.

Vlada u današnjem priopćenju najavljuje da će MUP i Ministarstvo prosvjete u iduća dva dana predložiti novi protokol o postupanju u slučajevima dojava o navodno postavljenim bombama u školama kako bi se osigurala "potpuna sigurnost svih koji borave u školi, te kontinuitet nastavnog procesa".

Učestale dojave o bombama, navodno postavljenim u beogradskim školama, iskorištene su krajem prošlog tjedna za uzajamne optužbe oporbe i vladajućih u predizbornoj kampanji za prijevremene izbore raspisane za 17. prosinca, nakon što su postavljene bombe prijavljene i u beogradskim vrtićima.

Izborna lista proeuropske oporbene koalicije "Srbija protiv nasilja" ocijenila je da vlast Srpske napredne stranke nije u stanju riješiti problem dojava o bombama u školama koje su "postale svakodnevnica", dok vladajući za to istodobno traže krivce među političkim protivnicima.

Motiv izbori

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić (SNS) ustvrdio je da su dojave o bombama u školama "motivirane izborima".

U istom danu kad je MUP priopćio da je identificirao nekolicinu osoba koje šalju dojave o navodno postavljenim bombama, predstavnici proeuropske oporbe u Republičkom izbornom povjerenstvu (RIK) zatražili su dopunu pravila na biralištima u izbornom danu.

Zahtjeva se, naime, da - u slučaju dojave o bombama na biračkim mjestima koja su u školama - to treba biti tretirano kao privremeni prekid, a ne obustava glasanja.

U tom bi se slučaju glasanje trebalo produljiti poslije propisanog vremena za zatvaranja biračkog mjesta za onoliko koliko bude trajala policijska provjera.

Kopirati
Drag cursor here to close