Uz kvalificirane potpise

IDDEEA BiH će u budućnosti elektronski slati akte

IDDEEA BiH otvara put za elektronsko slanje akata uz kvalificirane potpise
Vijesti / Flash | 18. 01. 2024. u 11:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacije dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) osigurala je 3. studenog 2023. certifikate za digitalno potpisivanje za svoje zaposlene koji su ovlašteni za potpisivanje akata iz njihove nadležnosti.

Tim korakom omogućeno je elektronsko slanje akata u budućnosti, kao i potpisivanje razmjene podataka između institucija s pomoću kvalificiranog digitalnog potpisa.

Certifikate je dostavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH, državna institucija akreditirana za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje pravnim licima, upisana u registar povjeritelja pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Najnovije sigurnosne tehnologije

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je da je tim korakom Agencija postala predvodnik u primjeni najnovijih sigurnosnih tehnologija za digitalno potpisivanje dokumenata.

''Već nekoliko mjeseci smo uspješno primjenjivali ovo rješenje, čime smo unaprijedili efikasnost naših procesa i omogućili građanima jednostavniji pristup uslugama'', kazao je Badnjević.

Podsjetio je da je Agencija ispunila sve uvjete za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje, potvrđeno regulativom EU No 910/2015 EIDAS i auditima.

Time su stekli preduvjete za izdavanje kvalificirane potvrde u osobnoj iskaznici državljana Bosne i Hercegovine (elektronski potpis), koja će biti priznata u pravnom prometu unutar i izvan zemlje kad se steknu i ostali uvjeti tj. da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji odluku o cijeni navedenih certifikata.

Strateška usmjerenja

''U skladu s našim strateškim usmjerenjima i s ciljem olakšavanja građanima ostvarivanja njihovih prava pred drugim organima i poslovnim subjektima, Agencija je uspješno implementirala rješenje za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenata. To rješenje koristi najnovije sigurnosne tehnologije za osiguravanje integriteta potpisanih podataka i identiteta potpisnika'', priopćeno je iz IDDEEA-e.

Sve funkcionalnosti su, navode u skladu s nacionalnim i EU propisima o digitalnom potpisivanju. Korisnici će uskoro moći pristupiti ovoj usluzi i potpisati dokumente s bilo kojeg uređaja povezanog s internetom, što će im olakšati korištenje usluga pred nadležnim tijelima u BiH i poslovnim subjektima, naveli su. 

Kopirati
Drag cursor here to close