Obljetnica

I dalje se ne zna tko je ubio Davida Dragičevića – Šest godina nakon ubojstva i dvije odvojene istrage

''Ne postoji apsolutno nikakva razlika između institucija na entitetskom nivou i državnih. Ovo je očit primjer da zajedno sudjeluju u organiziranom zataškavanju'', rekao je Dragičević, otac Davida.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2024. u 17:07 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom šeste obljtnice od nestanka i ubojstva Davida Dragičevića, njegov otac Davor Dragičević podsjetio je da još nema rezultata istrage koja je prebačena u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u travnju 2021. godine, ističući da ne vidi razliku u entitetskom i državnom pravosuđu.

Dragičević je održao konferenciju za medije ispred Palate Republike Srpske u Banjaluci gdje je govorio da rezultata istrage nema ni nakon što je predmet prebačen iz banjalučkog Okružnog javnog tužiteljstva.

Nema razlike između entitetskih i državnih institucija

''Ne postoji apsolutno nikakva razlika između institucija na entitetskom nivou i državnih. Ovo je očit primjer da zajedno sudjeluju u organiziranom zataškavanju'', rekao je Dragičević, otac Davida.

Podsjetio je da 26. ožujka u apsolutnu zastaru odlazi slučaj krim inspektora banjalučke policije Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka na banjalučkom Osnovnom sudu, po optužnici koja ih tereti za uništavanje dokaza.

''Time i pravosuđe u BiH odlazi u zastaru'', rekao je Dragičević, te novinarima ponovio svoje sumnje u umješanost pojedinaca iz banjalučke policije u ubojstvo njegovog sina, kao i u nepovjerenje u pravosuđe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Dragičević je pokušao na ulaz u Palatu Republike Srpske postaviti mali transparent s natpisom ''Tko je ubio Davida'', ali mu policija koja osigurava objekat to nije dozvolila.

Ozren Perduv, aktivista grupe ''Pravda za Davida'' također je izrazio nezadovoljstvo dugogodišnjom istragom Tužiteljstva BiH.

Istraga u tijeku

''Primate plaće a rezultata vaše istrage apsolutno nema. Ja postavljam pitanje da netko radi tri godine u privatnom sektoru i nema nikakve rezultate, što bi bilo? Dobio bi otkaz'', rekao je Perduv.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine su za Detektor 6. ožujka ponovili da je istraga u tijeku.

''Od kada je predmet zaprimljen u Tužiteljstvu BiH istraga se vodi intenzivno, svakodnevno i sveobuhvatno. Preduzimaju se sve potrebne istražne radnje s ciljem donošenja tužiteljske odluke u predmetu'', rečeno je tada.

Tužiteljstvo BiH je istragu od Okružnog tužiteljstva Banjaluka preuzelo u travnu 2021. godine. Elvir Padalović, novinar iz Banjaluke kaže da je taj dan javnost povjerovala da bi slučaj, tri godine nakon ubojstva, mogao biti riješen.

Bez optimizma

''Stanje u pravosuđu je takvo kakvo jeste, ja nisam optimista da će to da dođe do nekog kraja. Mislim da svjedočimo potpunom razvodnjavanju slučaja i mislim da je preuzimanje slučaja od Tužiteljstva BiH kupovina vremena'', smatra Padalović.

David Dragičević je nestao 18. ožujka 2018. godine. Njegovo tijelo je pronađeno 24. ožujka na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke. Policija je prvobitno na konferenciji za medije tvrdila da je ubijeni mladić, prije nego što je nestao, opljačkao kuću u banjalučkom naselju Lauš i da je bio pod utjecajem narkotika. Istraga je kasnije takve informacije demantirala.

Nerješavanje ubojstva Dragičevića u Banjaluci je 2018. godine izazvalo svakodnevne prosvjede građana. Prosvjedi na trgu Krajine prestali su nakon nekoliko akcija policije i uhićenja aktivista, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close