Reagiranje

Hrvatski savez logoraša HNŽ-a odgovorio Udruženju logoraša Mostar - Svjesno izazivanje tenzija

Iz Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a traže od Udruženja logoraša Mostar da se očituje o logorima u kojima su počinjeni ratni zločini nad Hrvatima, a radi se o muzeju u Jablanici (predmet Bojadžić i Tahirović).
Vijesti / Flash | 29. 11. 2023. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska udruga logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) licemjernim, politički instruiranim i tendenciozno usmjerenim ocijenila je priopćenje za javnost Udruženja logoraša Mostar, koje se oglasilo u povodu šeste obljetnice od presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu ''Prlić i drugi''.

''Autori navedenog teksta svjesno nastoje putem javnosti i pojedinih 'stranačkih medija' izvršiti politički pritisak na pojedine političke elite, navodeći u svom priopćenju državni i federalni proračun, blokirajući imenovanje stranačkih dužnosnika, dok s druge strane svjesno izazivaju i dižu tenzije, narušavaju međunarodne odnose u Bosni i Hercegovini, iznošenjem neistina i proizvoljnim tumačenjem presude Međunarodnog suda pravde, spominjanjem mrtvih osoba kojima uopće nije suđeno pred Haškim sudom, ali i R. Hrvatske, a poznato je da se u Haagu sudilo pojedincima, a ne državama'', navodi se u priopćenju za javnost Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a.

Kako se dalje navodi, Udruženja logoraša Mostar poziva na ''univerzalni humanistički pristup da se niti jedan muzej bilo kojoj vojnoj komponenti Oružanih snaga BiH ne smije graditi na sudski utvrđenim mjestima počinjenih ratnih zločina jer to duboko vrijeđa žrtve i time pokušava kriviti nepobitna istina''.

U vezi s tim, iz Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a traže od Udruženja logoraša Mostar da se očituje o logorima u kojima su počinjeni ratni zločini nad Hrvatima, a radi se o muzeju u Jablanici (predmet Bojadžić i Tahirović), koji je obnovljen sredstvima Europske unije, o sportskoj dvorani Musala u Konjicu (predmet Žilić i drugi), koji je obnovljen sredstvima Općine Konjic, Vlade HNŽ-a i Federalnog ministarstva kulture i sporta, Osnovnoj školi ''Bratstva i jedinstva'' u Bijelom Polju (predmet Enes Ćurić i drugi), koja je obnovljena sredstvima grada Mostara i Vlade HNŽ-a, i Četvrtoj osnovnoj školi u Mostaru (presuda Vrhovnog suda FBiH), koja je obnovljena sredstvima Kraljevine Švedske, Norveške, Izaslanstva Europske unije i Vlade HNŽ-a.

''Naslovno na gore navedene nepobitne činjenice i pravomoćne sudske odluke, tvorce neobjektivnog 'priopćenja' kao i cijelu javnost pitamo: da li se u Bosni i Hercegovini sve žrtve proteklog rata jednako poštuju i jednako cijene? Kada se mjesta gdje su počinjeni ratni zločini nad Hrvatima kontinuirano obnavljaju, da li to duboko vrijeđa žrtve hrvatskog naroda ili se time pokušava kriviti nepobitna istina kako to tvorci 'priopćenja' napisaše?'', stoji na kraju priopćenja za javnost Hrvatske udruge logoraša HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close