23 oboljelih

Hrvatska ulazi u fazu popuštanja, ali mjere još ostaju

''Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produžiti.''
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjetno manje zaraženih u odnosu na prošle dane, njih 23, i jedna umrla osoba zabilježeno je u 24 sata u Hrvatskoj koja polako ulazi u fazu popuštanja epidemioloških mjera, no one zasad ostaju na snazi jer, rekao je u petak ministar zdravstva, važno je da smo jako oprezni i pušemo i na hladno.

1814

Broj bolesnika zaraženih koronavirusom popeo se na ukupno 1814, a izliječenih na 600 nakon što je od jučer oporavljena još 71 osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Osijeku je umrla 47-godišnja žena s teškom kroničnom bubrežnom bolesti pa se ukupan broj umrlih zaraženih osoba Covidom-19 povećao na 36.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da se epidemiološke mjere produžuju, ali će Stožer ''promišljeno i oprezno" krenuti u njihovo popuštanje.

''Većina epidemioloških mjera istječe u nedjelju u ponoć i sigurno ćemo većinu tih mjera produžiti. No, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja pojedinih mjera'', kazao je.

Božinović je, međutim, upozorio, da svako opuštanje donosi određeni rizik, a virus je pokazao da se brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima.

"Taj hodogram je jasan, nismo izlazili s konkretnim datumima puno unaprijed. Ali, mislim da je naš pristup s današnjim brojevima pokazao svoju opravdanost", zaključio je.

Božinović je izvijestio da je premijer Andrej Plenković tražio od svih ministara da s današnjim danom pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta, nakon čega će epidemiološka struka dati preporuke kako organizirati poštivanje tih mjera.

Dnevni broj oboljelih nije jedni kriterij za relaksaciju

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u Krapini da dnevni broj oboljelih nije jedini kriterij za popuštanje mjera i da će izlazna strategija ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji.

"Nije samo broj novooboljelih u jednom danu to što će definirati kada će se te mjere početi relaksirati ili popuštati. Ima i niz drugih elemenata koje ćemo procjenjivati. Vrlo je važno i najvažnije da pušemo i na hladno i da smo jako oprezni. Bitno je da se krivo ne procijeni trenutak", rekao je ministar.

Naglasio je da je popuštanje mjera logično rješenje u onim županijama koje nisu značajnije pogođene infekcijom i jako je važno razmišljati o održavanju odgovarajućeg života i u ekonomskom smislu.

Prema podacima Stožera, srednja dob bolesnika je 50,5 godina, a više je zaraženo žena (52,2 posto) od muškaraca (47,8 posto).

Ukupno je testirano 20.953 osoba, od čega njih 796 u zadnja 24 sata. I dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima pa sada njihov udio iznosi 8,66 posto, objavio je Stožer.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da trenutno 44 različite institucije u svijetu rade na razvoju cjepiva a zasad je, prema nekim informacijama, samo jedno potencijalno cjepivo ušlo u prvu fazu kliničkog istraživanja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je u petak zadovoljstvo stabilnom situacijom u županiji vezano za zarazu koronavirusom, najavivši kao mogućnost okrupnjavanje područja kojima bi se građani mogli kretati bez propusnica, pa i za cijeli prostor županije. Ocijenio je da se situacija u županiji kreće u dobrom smjeru, peti dan zaredom nije potvrđen nijedan novi slučaj.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je u petak da troje pozitivnih na koronavirus u Istri u zadnja dva dana ne predstavljaju rizik i nikakvu opasnost za populaciju jer su svi iz samoizolacije i pod nadzorom.

Manje zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je u posljednja 24 sata manje novozaraženih koronavirusom, četvero od osam u petak novooboljelih je iz samoizolacije pa su epidemiolozi zadovoljni, ali i dalje građane pozivaju da se suzdrže od većih okupljanja i odlazaka na plaže.

U splitskom Domu za starije u Vukovarskoj trenutno je 62 zaraženih štićenika i 12 djelatnika, u Domu u Makarskoj zaraženo je petoro štićenika i troje djelatnika, u domu u Dicmu zaražena su četiri štićenika i jedan djelatnik, te u domu u Seget Vranjicu jedan štićenik.

Zaražena je i pomoćna radnica iz kuhinje Doma na Zenti, koja je radila do 6. travnja i nakon toga bila kod kuće čekajući smjenu, kazala je Karin.

U zagrebačkom privatnom domu za starije, u koji je prije nekoliko dana probio virus je ukupno 20 pozitivnih štićenika i pet djelatnika, izvijestio je pročelnik Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, po čijim je podacima jučer na Zavodu ''Dr. Andrija Štampar'' zabilježeno šest pozitivnih osoba.

Nacionalni Stožer je za informacije da u pojedinim domovima, poput splitskog doma na Zenti, nema dovoljno zaštitne opreme ustvrdio kako opreme ne bi smjelo nedostajati jer je distribuirana svim županijskim stožerima pa je raspodjela stvar unutarnje preraspodjele na terenu.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Kurnoslav Capak rekao je kako se od početka epidemije mjerama nastoji zaštititi kronične bolesnike. U Hrvatskoj je oko 400.000 osoba s dijabetesom, oko 35 posto osoba s hipertenzijom, a 25 posto ljudi umire od karcinoma.

Predlažu se modeli dolaska čeških turista u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković objavio je na svom Twitter profilu da je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejom Babišem i kako su dogovorili da turistički ministri dvije zemlje predlože modele dolaska čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Plenkovićev tweet dolazi nakon što je u medijima objavljeno da je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, slijedom želje čeških turista da idu na odmore i more, oni koji dobiju potvrdu da su zdravi.

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno donio zakon koji na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri, omogućuje zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba kako bi lakše prebrodile posebne okolnosti izazvane koronavirusom.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi upozorio je na mogućnost širenja koronavirusa u romskim naseljima, pozvavši na preventivno djelovanje kako do toga ne bi došlo jer, tvrdi, virus bi se u tim sredinama ubrzano proširio.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je danas kako je najizglednije da će se obavezni predmeti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, te najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje će gimnazijalcima omogućiti završnost.

Kuća ljudskih prava Zagreb objavila je izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu, upozoravajući da se u Hrvatskoj u okolnostima pandemije koronavirusom može očekivati stagnaciju u područjima ljudskih prava u kojima su prošle godine zabilježili napredak.

Hrvatska pošta najavila je da će u ponedjeljak, 20. travnja, ponovno otvoriti 14 poštanskih ureda, te da će od sutra ponovno uvesti radne subote u 12 poštanskih ureda, dok će poštanski ured u Branimirovoj 4 u Zagrebu radit i nedjeljom.

Prvi dio medicinske opreme koji je stigao iz Kine po narudžbi je dopremljen u Karlovac, roba je vrijedna oko 2,2 milijuna kuna, a za takvu opremu su županija te gradovi i općine na njezinom području skupili ukupno četiri milijuna kuna.

Kopirati
Drag cursor here to close