Potvrdio ministar

Hrvatska neće zatvarati granice zbog korona virusa

"Nećemo ne dozvoliti ulazak u RH, ali ćemo vas pitati tko, odakle, kako i da li ima znakova bolesti'', rekao je ministar.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da zbog širenje koronavirusa neće zatvoriti hrvatske granice ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori.

"Nećemo ne dozvoliti ulazak u RH, ali ćemo vas pitati tko, odakle, kako i da li ima znakova bolesti. Znači, ponašati se potpuno sukladno s pravilima struke. Nećemo zatvarati granicu ukoliko se na europskom nivou to ne dogovori, ali mislim da ćemo morati smanjiti broj ulaznih točaka u RH da bi ih u tom kontekstu mogli na najbolji mogući način nadzirati", rekao je Beroš novinarima upitan o dvije Kineskinje koje su zadržane na granici, javlja Hina.

Navodeći kako je od jutros u kontaktu sa ravnateljicom Zarazne bolnice, poručio je i da ga je obavijestila da su sinoć dobili uzorke iz Vinkovaca te će do kraja današnjeg dana, oko 16 ili 17 sati, imati taj nalaz.

Istaknuo je i kako - čak i kad bi taj nalaz bio pozitivan, nema mjesta panici. "Naša zdravstvena služba u ovom trenutku je organizirana na adekvatan način. U Vinkovcima se mogu pružiti sve adekvatne i za to propisane mjere", rekao je Beroš na marginama konferencije o novom EU-ovom sedmogodišnjem proračunu.

Naglasio je i da se epidemija za sada ponaša po predviđenim epidemiološkim modelima, smatra da je dobro što je od koronavirusa u Europi samo njih 27 oboljelih, a jedino se povećao njihov broj u Njemačkoj.

Ministar zdravstva rekao je i da je puno veći broj onih koji se oporave od koronavirusa od kojeg je smrtnost oko tri posto.

"To je čak manje nego obična gripa", kazao je. Dodao je i kako je njihov stav da je to novi virus i bolest te moraju biti maksimalno oprezni.

Istaknuo je i da će u Hrvatskoj zemlji napraviti dodatne napore kako bi utemeljili adekvatne mjere suzbijanja epidemije.

"To je moj zadatak i ja ću to odgovorno nastojati napraviti", kazao je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close