Nema straha

Naknadni testovi pokazali da 26-godišnji Đakovčanin nema koronavirus

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je da su testovi na pacijentu koji je u izolaciji u Osijeku zbog sumnje na koronavirus, pokazali da pacijent nije obolio korona virusa.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2020. u 20:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naknadni testovi na koronavirus pokazali su da 26-godišnji Đakovčanin koji je nakon povratka iz Kine hospitaliziran u osječkom KBC-u nije obolio od koronavirusa.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je u nedjelju za središnji Dnevnik HTV-a da su testovi na pacijentu koji je u izolaciji u Osijeku zbog sumnje na koronavirus, pokazali da pacijent nije obolio od koronavirusa.

Naime, ravnateljica Markotić koja jedina može potvrditi je li koronavirus virus došao u Hrvatsku, rekla je da su testovi na pacijentu koji je u izolaciji u Osijeku zbog sumnje na koronavirus, pokazali da pacijent nije obolio od koronavirusa.

"Jučer i danas radili smo uzroke krvi i gornjih dišnih putova, u jednom testu nešto od tih uzoraka bilo je blago pozitivno a drugi, kojega smatramo potvrdnim, bio je kompletno negativan i jučer i danas. Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti" izjavila je Markotić za Dnevnik HRT-a.

Potvrdila je da je njihova klinika prije tri dana dobila test iz Berlina. Objasnila je da je koronavirus dosta sličan po ponašanju i molekularnim karakteristikama SARS-u, ali se i po mnogome se razlikuje i očito se brže širi. Rekla je i da je teško razlikovati simptome od gripe, no da je kod koronavirusa u komplikaciji upala pluća obostrano, dok kod gripe to baš nije slučaj.

Istaknula je da se ni jedna dijagnoza ne ostavlja samo po jednoj osnovi. Na pitanje zna li koliko će trajati epidemija, odgovorila je kako ne zna odgovor na to pitanje, dodala da se virus širi kapljičnim putem te kako se očekuje bi, s nastupanjem proljeća, virus trebao nestati.

U osječkom KBC-u u subotu je hospitliziran 26-godišnji Đakovčanin koji je desetog dana po povratku iz Kine jednokratno dobio temperaturu od 38 stupnjeva zbog čega je izoliran.

Pravila struke nalažu da se na takav način mora postupiti prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine a u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu.

Kopirati
Drag cursor here to close