Sve manje prijava

Hrvati ne žele u OSBiH

Ministarstvo obrane BiH raspisalo je natječaj za primanje 600 profesionalnih vojnika, a Okolić je za banjolučki list "Glas Srpske" kazao kako je zanimanje različito, ovisno o etničkoj pripadnosti kandidata.
Vijesti / Flash | 27. 07. 2020. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvati pokazuju sve manje zanimanje za službu u oružanim snagama Bosne i Hercegovine i na zadnji natječaj za primanje profesionalnih vojnika prijavio ih se znatno manji broj od etničke kvote predviđene ustrojem, potvrdio je doministar obrane BiH Mirko Okolić.

Ministarstvo obrane BiH raspisalo je natječaj za primanje 600 profesionalnih vojnika, a Okolić je za banjolučki list "Glas Srpske" kazao kako je zanimanje različito, ovisno o etničkoj pripadnosti kandidata.

Nema dovoljno Hrvata prijavljenih za vojsku BiH

"Kada je riječ o srpskim mjestima prijavilo se, u prosjeku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka nešto više od pet je u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih", kazao je Okolić.

Zakon o obrani i ustrojbeni propisi oružanih snaga BiH, kako je podsjetio Okolić, predvidjeli su da se mjesta namijenjena profesionalnim vojnicima popunjavaju sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine kada je Hrvata u toj zemlji bilo oko 17 posto odnosno nešto više 760 tisuća.

Posljednji popis proveden 2013. godine pokazao je kako je Hrvata u BiH tada bilo nešto manje od 545 tisuća odnosno 15,4 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika.

BiH oružane snage imaju do 10.000 djelatnika Odlukom Predsjedništva BiH oružane snage kako su ustrojene od 2006. godine imaju do deset tisuća djelatnih pripadnika vojnika, časnika i dočasnika pri čemu je za Hrvate rezervirano nešto manje od 20 posto pozicija, za Srbe oko 33 posto, a za Bošnjake 46 posto.

Okolić je kazao kako će u situaciji kakva je sada pozicije namijenjene hrvatskim pripadnicima oružanih snaga vjerojatno ostati nepopunjene.

"Možda će samo za njih biti ponovo raspisan natječaj jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom natječaju bude isto, moramo se suočiti s činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih", kazao je Okolić dodajući kako se ne bi smjelo narušavati nacionalne omjere tako što će se umjesto Hrvata zaposliti vojnike drugih nacionalnosti.

Okosnicu oružanih snaga BiH čine tri pješačke brigade

Okosnicu oružanih snaga BiH čine tri pješačke brigade koje su zapravo sljednice HVO, Armije BiH i Vojske RS, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close