Pravapacijenata

Hoće li se napokon upaliti svjetlo na kraju tunela u kojem se nalazi zdravstvo u HNŽ-u

I tako, pored toga što unutar svoje županije mogu s knjižicom i kod privatnika, osiguranici u TŽ s knjižicom, ukoliko im zatreba MR snage 3 Tesla, mogu otići u privatne klinike u Sarajevu i Mostaru.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2024. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ZZO HNŽ-a teži biti vodeći i ogledni model u BiH, trenutno se ZZO TŽ promovira kao lider u zdravstvenoj informatici jer su povezali Sarajevsku i Hercegovačko-neretvansku županiju, piše portal Pravapacijenata.ba.

Znate kako – tako što su, kako pišu, u okviru Integriranog zdravstvenog informacionog sistema prvi zaključili ugovore sa zdravstvenim ustanovama na području FBiH, te za svoje pacijente omogućili pružanje deficitarnih zdravstvenih usluga unutar više županija.

I tako, pored toga što unutar svoje županije mogu s knjižicom i kod privatnika, osiguranici u TŽ s knjižicom, ukoliko im zatreba MR snage 3 Tesla, mogu otići u privatne klinike u Sarajevu i Mostaru.

Neće oni nigdje (privatno)

Za razliku od osiguranika u TŽ, osiguranici u HNŽ-a s knjižicom trenutno mogu samo u Zagreb (PET CT), kada su u pitanju privatne ustanove. Tako smo valjda postali "županija slučaj", piše portal Pravapacijenata.ba.

Kako navode, teško da ćete naći drug županiju u kojoj osiguranik s knjižicom ne može kod privatnika unutar županije čiji je osiguranik, ali može u susjednu državu.

"Kada smo postavili pitanje zašto se u HNŽ-a ne može s knjižicom i kod privatnika, od svih nadležnih dobili smo isti odgovor – zbog neusklađenosti federalnih propisa", tvrde.

Zanimljivo, kako navode, isti odgovor su dobili i od Ministra zdravstva HNŽ-a, i od ZZO HNŽ-a, i od Upravnog vijeća ZZO HNŽ-a, pa čak i od Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ono što je važno spomenuti je odgovor federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca, koji je vrlo detaljno i konkretno pojasnio da usklađenost na koju se pozivaju ne postoji, da su javne nabavke zakonska obveza, ali i da propisi u zdravstvu ne prave razliku između javnih i privatnih ustanova kod ugovaranja zdravstvenih usluga.

Jedinstvena metodologija kojom se utvrđuju kriteriji i mjerila za ugovaranje donesena je 2013. godine na bazi standarda iz 2003. Novi standardi su doneseni Naredbom iz 2014. Stručnjaci koji za svako rješenje traže problem, činjenicu da su usvojeni novi standardi su vidjeli kao neusklađenost, jer je Metodologija donesena 2013 na temelju starih standarda, pojašnjavaju.

No, zakonodavac je, kako pišu, očito znao da će se pojaviti "stručnjaci" pa je još 2013. napravio izmjenu i dopunu Metodologije i dodao:

"U Poglavlju 'Financiranje programa zdravstvene zaštite na strani 66., u prvom pasusu, iza riječi' bodovima", briše se točke i dodaje zarez, kao i tekst koji glasi: "suglasno važećoj Odluci o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja".

Drugim riječima, nema neusklađenosti na koju se pozivaju. Uvijek se primjenjuju standardi koji su u datom trenutku važeći.

"Svima koji i dalje misle da je s knjižicom i kod privatnika nemoguća misija, predlažemo da pročitaju odgovor ministra Rimca".

Ima li svjetla na kraju tunela?!

Ono što je, kako navode, pozitivno u cijeloj ovoj priči je da su ministar zdravstva i direktorica ZZO HNŽ-a koji su se pozivali na neusklađenost i zanemarivali zakonske odredbe vezano za javne nabavke (na taj način uskrativši osiguranicima HNŽ-a  da s knjižicom odlaze i kod privatnika) danas bivši ministar/direktorica.

Novi ljudi, uvijek trebaju dobiti šansu da pokaže što mogu, znaju i žele napraviti. Vođeni tom logikom odlučili su, umjesto slanja dopisa novom ministru zdravstva i direktoru ZZO HNŽ-a, izravno kroz razgovor ukazati na činjenicu da je zdravstvo HNŽ-a dosta davno izašlo iz zakonskog okvira i nikako da se vrati.

"Kroz razgovor s novim ministrom zdravstva odmah je postalo jasno da je priča o neusklađenosti samo loše opravdanje za loše i nezakonite postupke. Nije bilo ni potrebe mahati papirom federalnog ministra koji to potvrđuje. Vrlo slično je protekao i razgovor s novim direktorom ZZO HNŽ-a. U ovom slučaju se došlo do zaključka da su se u proteklom periodu donosile neke pogrešne odluke, te da će se u narednom periodu krenuti u pravom smjeru", navodi portal.

Ističu kako su vrlo nezgodne te pogrešne odluke kada se radi o sektoru zdravstva. Ako zbog nečije loše odluke, netko završi na listi čekanja, uskrati mu se pravo na pravovremenu zdravstvenu uslugu, ugrozi zdravlje ili život, onda je to mnogo više od loše ili pogrešne odluke.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a još uvijek, kako navode, nisu dobili povratnu informaciju na zahtjev za razgovor.

"Budući da je predsjednica Upravnog vijeća ZZJZ HNŽ-a na upit skupštinske zastupnice odgovorila da je zbog "neusklađenosti federalnih propisa" nemoguće izraditi Plan i program mjera zdravstvene zaštite, željeli smo joj osobno uručiti dopis ministra Rimca kako bi se uvjerila koliko je u krivu. Prethodno smo dobili odgovor iz ZZJZ da oni nikada nisu kreirali taj Plan, pa smo željeli i provjeriti, koji su problem imali do 2014. godine, kada je, po njihovom mišljenju, došlo do 'neusklađenosti propisa'".

Bez Plana i programa mjera i Programa zdravstvene zaštite, ističu, nemoguće je kvalitetno organizirati zdravstveni sustav jedne županije, a ta 2 dokumenta u HNŽ-u nikada nisu kreirana. "Naravno, svemu treba prethoditi zakonita Odluka o kriterijima i mjerilima za ugovaranje, koju također, još uvijek nemamo".

Donošenje gore navedenih dokumenata, kako naglašavaju, zakonska je obveza.

"Hoće li novi ministar zdravstva i direktor Zavoda upaliti svjetlo na kraju tunela u kojem je trenutno zdravstvo u HNŽ-a, saznat ćemo vrlo brzo", zaključuje portal.

Kopirati
Drag cursor here to close