Zabrinutost

Hoće li doći do sastanka ministra Vranića i rukovodstva KCUS?

Rukovodstvo KCUS-a pozvano na sastanak
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak danas u 9 sati generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju a na temu uvjeta rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

“Duboko sam zabrinut zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi  svjedočimo posljednjih dana. Ohrabrujem sve zdravstvene radnike, ako imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da nadležnim institucijama ili meni lično prijave takva saznanja. Istovremeno, garantiram da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci“, rekao je Vranić.

U odgovoru iz KCUS-a su naveli da je jučer zasjedao Krizni stožer ove ustanove i da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

“KCUS s kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku s pandemijom Covid – 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona  Sarajevo,  ali i cijele FBiH. Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana. Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje. Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS. Mi smo ljekari, nismo ubojice. Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati.  Neka ih bude stid ako znaju što to znači. Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu s Covidom – 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju'', naveli su iz KCUS-a.

Pozvali su ministra Vranića da danas dođe u KCUS na sastanak u 9 sati s anesteziolozima iz KCUS, ali i svim ostalim uposlenicima koji sudjeluju u liječenju Covid-19 bolesnika.

Kopirati
Drag cursor here to close