Nakon vapaj iz KCUS-a

Tužiteljstvo KS će istražiti navode o malininim respiratorima

Ozbiljni navodi se neće ignorirati
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 15:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tužilteljstvu Kantona Sarajevo potvrdili su za N1 kako neće ignorirati ozbiljne navode o respiratorima nabavljenim putem firme Srebrena malina, nakon što su mediji objavili pismo skupine liječnika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo - u kojem se upozorava da je šansa da pacijent preživi na tim respiratorima nikakva.

“No, prije svega neophodno je utvrditi nadležnosti, jer je Tužilteljstvo BiH ranije otvorilo predmet u vezi s raspodjelom nabavljenih respiratora bolnicama u Federaciji BiH”, rečeno je za N1 u sarajevskom Tužiteljstvu.

U Tužiteljstvu BiH je kratka pauza u radu zbog Uskrsa i neradne nedjelje, te će naknadno odgovoriti na naš upit.

Podsjetimo, anesteziolozi su ranije pozvali tužitelje da reagiraju.

Među medicinskim radnicima na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) od jutros kruži SMS poruka u kojoj jedan od anesteziologa koji rade s pacijentima oboljelim od korone poziva tužiteljstvo da reagira, saznaje „Avaz“.

''Imaju dovoljno da reagiraju samo na osnovu fotografije da su u pogonu, činjenica koje imaju o tim respiratorima i da traže sudskim putem naš originalni interni dopis koji smo slali, uz email korespondenciju. Da žele pomoći ljudima i da imaju snage, to bi uradili. Sve to tiho da se ne stvara panika među ljudima'' stoji u SMS poruci. Dodaje se da treba „sudski tražiti potpisani dopis“, „izvještaj o respiratorima, gdje se smiju koristiti“.

Podsjećamo, jučer se dramatičnim pismom javnosti obratila skupina liječnika s KCUS-a. U pismu oni objašnjavaju teško stanje na KCUS-u kojim rukovodi direktorica Sebija Izetbegović. Liječnici su upozorili da respiratori koje je nabavila kompanija „Srebrena malina“ po nalogu federalnog premijera Fadila Novalića, nisu za upotrebu u liječenju teških pacijenata i da takvi respiratori bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close