Nadzor

HNŽ uvodi covid-redare?

Sudionici sastanka složili su se kako je nužno da se odmah ovlaste i drugi inspektori u cilju nadziranja poštivanja propisanih epidemioloških mjera.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2021. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogućnost angažiranja covid-redara razmatrana je na sastanku održanom u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). 

"Zaključeno je kako je osnovni problem nedostatan broj sanitarnih inspektora u čijoj nadležnosti je nadzor nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, dok Ministarstvo unutarnjih poslova, u granicama svoje nadležnosti, pruža pomoć u provedbi inspekcijskog nadzora", priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Konstatirano je kako inspekcijski nadzor ima za svrhu, prije svega, preventivno, a tek onda represivno djelovanje.

"Budući da se epidemiološka situacija posljednjih dana pogoršava te ako dođe do većeg broja oboljelih, postoji mogućnost kolapsa zdravstvenog sustava, zaključeno je da se razmotri mogućnost da jedinice lokalne samouprave angažiraju covid redare – nezaposlene sanitarne inženjere kojih je trenutno 24 na Službi za zapošljavanje HNŽ-a, a koji bi bili potpora sanitarnim inspektorima", ističu iz Vlade. 

Također, sudionici sastanka složili su se kako je nužno da se odmah ovlaste i drugi inspektori u cilju nadziranja poštivanja propisanih epidemioloških mjera.

Predložene su i druge aktivnosti koje se, prije svega, odnose na pojačan inspekcijski nadzor nad radom ugostiteljskih objekata, osobito nedopuštenog rada nakon 23 sata, a što će nadzirati nadležne policijske uprave i ugostiteljsko-turistički inspektori.

Također će se nadzirati i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (razmak između stolova unutar i izvan ugostiteljskih objekata koji ne smije biti manji od 2 metra, ograničavanje broja osoba do maksimalno dopuštenog u svim objektima, pojačan inspekcijski nadzor nad radom tržnih centara i drugo) te su pozvani svi subjekte koji to do sada nisu učinili, da svoje poslovanje usklade s važećim naredbama i preporukama.

Zajednički zaključak je da se intenzivira formiranje zajedničkih inspekcijskih timova te da se pojačaju inspekcijski nadzori u svim javnim ustanovama (socijalne i zdravstvene ustanove, škole, vrtići i druge institucije), kao i privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim ustanovama koje skrbe o socijalno ugroženim kategorijama.

Stanovništvo HNŽ-a pozvano je da radi zaštite svog zdravlja bude odgovorno, savjesno i solidarno kako bi se na taj način pokušao zaustaviti rast broja novooboljelih.

Istaknuto je da je inspekcijski nadzor potreban i radi onih koji se svojim odgovornim ponašanjem ne mogu zaštiti upravo zbog pojedinaca koji se neodgovorno ponašaju i ne drže se propisanih epidemioloških mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close