Bleiburg

Franjo Topić: Neće Crkva misom obnoviti NDH

''To je nepotrebno, a mislim da je Crkva i u ovom posljednjem ratu pokazala djelom i riječima svoje lice. Nikad nije prihvaćala zločinačke pokrete i bilo šta tog tipa'', kazao je.
Vijesti / Flash | 09. 05. 2020. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misa za žrtve Blajburga u Sarajevu je previše politizirana i nema potrebe za tim, kazao je za Avaz teolog i predsjednik HKD ''Napredak'' Franjo Topić.

Samo molitva

''To je prije svega molitva i time Crkva ne ulazi u prosudbu NDH, krivnje i odgovornosti. Ova misa slučajno je došla u Sarajevo, poznato je da je ove godine misu u Bleiburgu trebao voditi naš kardinal Vinko Puljić, kako je u toku pandemija koronavirusa, tako i kardinal nije mogao gore otputovati, zato će misu imati u sjedištu svoje biskupije. Također, važno je da će se u Zagrebu jedan od imama moliti za žrtve. Ovo nije prilika da se govori o Jasenovcu i Bleiburgu'', smatra Topić.

Pročitajte još

Pozvao je da pokuša pokojnike ostaviti u pokoju vječno, a da se kod popisa stanovništva uvede rubrika o poginulima u Drugom svjetskom ratu.

''Nije prilika da se prepucavamo, to nikom ne treba. Svako politiziranje nije dobro došlo i spominjati Jasenovac u ovom kontekstu. Što se mene tiče ja sam davno za Jasenovac rekao da je tamo počinjen zločin. ne treba relativizirati žrtve, naravno da je i Bleiburgu bilo krivih ljudi, bilo je oficira i tako dalje, ali tamo su stradali i nevini ljudi. Pobijeni su bez suda. Crkva neće presuđivati u ovom pitanju'', naglasio je Topić.

Dodao je da se treba suprotstaviti ideji da će kardinal i Crkva na misi obnoviti NDH.

Jasenovac i Bleiburg

''To je nepotrebno, a mislim da je Crkva i u ovom posljednjem ratu pokazala djelom i riječima svoje lice. Nikad nije prihvaćala zločinačke pokrete i bilo šta tog tipa. Nismo nikad ni u ovom prošlom ratu, kad riječ o humanitarnoj pomoći, nismo gledali ko je ko. Šteta da se sad ovo politizira, stručnjaci trebaju utvrditi brojke, a ne da se suprotstavljaju dvije polovine, jedna je Jasenovac, druga je Bleiburg. To nam je nepotrebno, pogotovo u BiH, jer i ovako imamo suviše podjela'', naglasio je Topić.

''Neki su govorili i o eventualnoj zabrani mise, to je zaista ružno i pomisliti jer se radi o molitvi. Mnogi to mogu protumačiti kao napad na Crkvu i katolike u Sarajevu, a mi znamo da to nije tako, ali uvijek ima onih koji to zloupotrebljavaju. Volio bih da istaknem ovdje kardinala, mišljenje Sarajlija o njemu je nepodijeljeno još od rata. Mislim, da se kandidirao, bio bi izabran za gradonačelnika Sarajeva, pa i za predsjednika Bosne i Hercegovine'', kazao nam je Topić.

Kopirati
Drag cursor here to close