Izdavanje dozvole

FERK odobrio status umješača udruzi 'Za Doljanku' iz Jablanice

Stjecanjem ovog statusa, udruženje "Za Doljanku" navedenom odlukom FERK-a ostvarilo je pravo nastupati kao umješač na raspravi koja će biti organizirana u postupku pribavljanja dozvole za rad za mHE Zlata.
Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2020. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) odobrila je u četvrtak Udruženju građana "Za Doljanku" iz Jablanice status umješača u postupku izdavanja dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva "EKO-VAT" d.o.o. iz Jablanice.

Stjecanjem ovog statusa, udruženje "Za Doljanku" navedenom odlukom FERK-a ostvarilo je pravo nastupati kao umješač na raspravi koja će biti organizirana u postupku pribavljanja dozvole za rad za mHE Zlata.

Status umješača rezultat je aktivnosti udruženja "Za Doljanku" koje je obavijestilo FERK o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za mHE na rijeci Doljanci, te pozvalo FERK da reagira na ukazane nepravilnosti i kršenja zakona.

"Drago nam je da smo pravno dobili još jednu potvrdu ispravnosti naše borbe. Na vrijeme smo FERK obavijestili o svim propustima i povredama procedura i pozvali ih da ne izdaju dozvolu za rad MHE Zlata. Ovo je samo nastavak naše borbe, a jednako dobro ćemo se pripremiti za raspravu koja će biti održana", kazala je potpredsjednica Udruženja Naza Spahić.

Iz Udruge napominju kako su u cijelom procesu prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnoj, županijskoj i federalnoj razini.

"Najprije, prekršeni su Zakon o zaštiti okoliša FBiH, Zakon o vodama FBiH, Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Općine Jablanica i Statut MZ Jablanica II, kojima je zagarantirano pravo i obaveza da građani putem zbora građana budu konzultirani i odlučuju o pitanjima koja se odnose na područje mjesne zajednice i na zaštitu okoliša", ističu iz udruge "Za Doljanku".

Dodaju također kako je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u tijeku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolišne dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija utjecaja na okoliš.

"Ovim putem ohrabrujemo građane da prate našu borbu, a službene institucije pozivamo na preuzimanje odgovornosti i reagiranje na ukazane činjenice da je napravljen cijeli niz propusta u izdavanju dokumentacije kao i da nam je na samom početku oduzeto građansko pravo propisano svim međunarodnim propisima i državnim zakonima, pravo na odlučivanje i pravo na zaštitu prirode", stoji u priopćenju Udruženja građana "Za Doljanku".

Kopirati
Drag cursor here to close