Usvojen

Hercegovačko-neretvanska županija dobila Prostorni plan

Taj dokument bio je na skupštinskim klupama još 2018. godine, ali je tada povučen iz proceduralno tehničkih razloga.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2021. u 16:11 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na svojoj današnjoj sjednici Prostorni plan HNŽ-a.

Taj dokument bio je na skupštinskim klupama još 2018. godine, ali je tada povučen iz proceduralno tehničkih razloga.

U međuvremenu je ažuriran shodno planovima i odlukama donesenim na višim razinama vlasti, posebice onima koje se odnose na trasu autoceste na koridoru V-c.

Kada je u pitanju upravljanja otpadom, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako Prostorni plan HNŽ-a za sada ne tretira taj problem.

Po njegovim riječima, plan upravljanja otpadom radit će se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave te će ti planovi zatim biti uklopljeni u Prostorni plan HNŽ-a.

Tomislav Martinović, dopredsjedatelj Skupštine rekao je kako je prostorni plan je drugi važni dokument odmah iza Ustava kojim se definira što će se prostorno zbivati na svakom djeliću područja HNŽ-a''.

''Ako razgovarate s normalnim svijetom, onda vas pitaju imate li prostorni plan i imate li strategiju razvitka. To su neka dva dokumenta koji su osnova za bilo kakve razgovore.'', rekao je.

Špago i Martinović pojasnili su kako je pitanje rušenja objekata ''spušteno'' na nižu razinu pa će lokalne zajednice u županiji procijeniti i donijeti odluku uklapa li se nešto u njihove prostorne planove ili ne. ''Bespravna gradnja stvara kaos u planiranju i kaos u životu'', rekao je Martinović.

U plan je, pojasnio je, uneseno ono što je nadležnost kantona odnosno ono što je definirano na razini Federacije kao što je trasa autoputa kroz Mostar.

''Na osnovu ovoga lokalne zajednice će morati ažurirati svoje regulacijske planove. Ako se ne uklapaju objekti u njihove planove, morat će biti rušeni'', rekao je. 

Kopirati
Drag cursor here to close