Susreti i razgovori

Herceg i tri ministra radni dan proveli u Općini Čitluk

S čelnicima su razgovarali o aktualnom stanju na području općine, s posebnim naglaskom na brojne aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje uvjeta za život na području Brotnja u cjelini.
Vijesti / Flash | 16. 03. 2022. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, zajedno s ministrom prometa i veza HNŽ-a Stjepanom Krasićem, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goranom Opsenicom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donkom Jovićem, boravio je danas u radnomu posjetu Općini Čitluk, gdje im je domaćinom bio načelnik Općine Marin Radišić.

U zgradi općinske uprave susreli su se i s predsjednikom Općinskoga vijeća Čitluka Predragom Smoljanom, kao i ravnateljem komunalnoga poduzeća ''Broćanac'' Željkom Dugandžićem, a razgovarali su o aktualnom stanju na području općine, s posebnim naglaskom na brojne aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje uvjeta za život na području Brotnja u cjelini. Istaknuta je izvrsna suradnja sa Županijom, poglavito u području obrazovanja i različitih infrastrukturnih projekata.

S obzirom na aktualno stanje s primitkom ukrajinskih izbjeglica na prostoru Međugorja koji administrativno pripada Općini Čitluk, sudionici sastanka bili su i ravnateljica čitlučkoga Doma zdravlja dr. Ozana Medić te tajnik Crvenoga križa Čitluk Andrija Stojić koji su izvijestili županijsko izaslanstvo o zdravstvenoj i drugoj skrbi tih nesretnih ljudi. Istaknuto je kako volonteri i profesionalci na terenu rade s više stotina izbjeglica kojima čitlučki Dom zdravlja pruža nužnu osnovnu zdravstvenu skrb. Izbjeglice su smještene u dvadesetak objekata u Međugorju, hotelima i drugim prostorima, a i četrdesetak privatnih iznajmljivača ponudilo je svoje smještajne kapacitete za primanje novoga vala Ukrajinaca koji bježe pred ratnim strahotama. Zahvalivši Vladi HNŽ-a na pruženoj pomoći, čelnici Općine Čitluk izrazili su očekivanje konkretne potpore i od drugih razina vlasti u entitetu i državi, jer skrb za izbjegle, uz humanitarni aspekt, iziskuje značajna materijalna sredstva.

Herceg i tri ministra, zajedno s domaćinima, obišli su radove na izgradnji dvorane Srednje škole fra Slavka Barbarića, gdje ih je dočekala i ravnateljica škole Adela Škutor, posebno zahvalivši Vladi i predsjedniku Hercegu za uloženi trud u rješavanje pitanja prijema u stalni radni odnos 22 prosvjetna djelatnika u čitlučkim školama, od kojih 10 u Srednjoj školi, što je riješilo dugogodišnje vitalne probleme niza čitlučkih obitelji u smislu životne i financijske stabilnosti. U tijeku su radovi na prvoj etapi izgradnje športske dvorane. Ukupna je vrijednost 936.000,00 KM, a Čitluk je u tu svrhu iz Proračuna HNŽ-a dosad dobio 350.000,00 KM.

''U sklopu Vladina projekta energetske učinkovitosti na području Čitluka obnovljeni su brojni objekti, počevši od OŠ fra Didaka Buntića s dvoranom i OŠ Biletić Polje, preko dvorane OŠ Čerin, OŠ Služanj, dvorane OŠ Bijakovići, do zgrade Općinskoga suda, Policijske uprave i Doma zdravlja Čitluk. Raduje me vidjeti napredak i ovih radova u ovoj bitnoj srednjoškolskoj dvorani, a i u ovoj prigodi ističem kako ćemo nastaviti i s izravnom potporom razvitku i općemu boljitku Čitluka i cijeloga Brotnja, tako i s našim projektom obnove, rekonstrukcije, izgradnje i ''utopljavanja“ javnih objekata u cijeloj Županiji'', poručio je predsjednik Herceg.

Načelnik Radišić naveo je nekoliko infrastrukturnih projekata u kojima su izdašnu pomoć primili upravo od Vlade HNŽ-a.

''Ove godine dodijeljeno nam je i dodatnih 50 tisuća KM za rekonstrukciju područne škole fra Didaka Buntića u Gradnićima. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja pružati potporu za projekte iz vodoprivrede, a radit ćemo i na projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina. Od projekata iz cestovne infrastrukture treba istaknuti radove na obnovi ceste Zvirovići – Tromeđa i nastavak radova na obnovi regionalnih cesta Biletići – Čitluk i Tromeđa – Hamzići. Dobili smo i 50 tisuća KM za postavljanje LED rasvjete u javnomu prostoru'', naveo je Radišić, izrazivši pak opravdanu zabrinutost za ovogodišnju turističku sezonu na koju će, nakon pandemije, sada osjetno utjecati i ratna kriza u Ukrajini.

''Koristim prigodu zahvaliti Vladi na prepoznavanju značaja turističkih, vinogradarskih i drugih gospodarskih potencijala naše općine, konkretno na značajnim sredstvima koja su čitlučkim gospodarstvenicima kroz protekle dvije godine pristigla i kroz tzv. ''korona-zakon'' i kroz redovite transfere iz resora turizma, gospodarstva i poljoprivrede'', kazao je čitlučki načelnik.

Uslijedio je obilazak radova na obnovi i uređenju prometnice koja se pruža od Srednje škole do prostora Bara, za što je sredstva u iznosu od 235.000,00 KM odobrila Vlada HNŽ-a putem županijskoga Ministarstva prometa i veza.

Na kraju posjeta, Izaslanstvo je boravilo u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru ''Sveti Josip radnik'' u Potpolju.

Izaslanstvo Vlade u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru u Čitluku

Tijekom radnoga posjeta Općini Čitluk, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goranom Opsenicom, ministrom prometa i veza HNŽ-a Stjepanom Krasićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donkom Jovićem, posjetio je Edukacijsko-rehabilitacijski centar ''Sveti Josip radnik'' u Potpolju, javnu ustanovu za obavljanje skrbi, stručnih i drugih poslova za potrebe djece, mladih i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju Općine Čitluk i šire zajednice.

Matea Brekalo, v.d. ravnateljice Centra upoznala je Izaslanstvo s njegovim radom istaknuvši kako je nedavno završeno opremanje senzorne sobe, te kabineta za logopeda, edukacijsko-rehabilitacijskoga terapeuta i fizioterapeuta. 

''S mališanima će, u ovom ugodnom i opremljenom prostoru, raditi educirana osoba, a kako bi djeca bila sigurna, zdanje je zaštićeno zidnim oblogama, ali i urešeno šarenim bojama kako bi rehabilitacijsko okruženje poticalo na učenje kroz igru, na kretanje i istraživanje prostora. U senzornu sobu najčešće su uključena djeca s poremećajima iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, djeca s govorno-jezičnim poteškoćama, poteškoćama u učenju, djeca s oštećenjima vida i sluha te mališani s intelektualnim poteškoćama'', pojasnila je Brekalo izrazivši zahvalnost Vladi koja će sufinancirati rad Centra.

„Vlada kontinuirano podupire brojne udruge i ustanove iz HNŽ koje provode različite projekte vezane za socijalnu skrb. Vidjevši napore i trud ljudi koje je okupio projekt izgradnje i opremanja jednog ovakvog Centra koji skrbi o djeci i mladima s određenim poteškoćama, s radošću smo prihvatili sufinanciranje njegova rada“, kazao je predsjednik Herceg.

Ministar Opsenica kazao je kako Ministarstvo, kojemu je na čelu, s iznimnom pozornošću prati i podupire projekte koji se odnose na skrb za socijalno ugrožene i ranjive kategorije građana, osobito djece s posebnim potrebama. U tom kontekstu, naglasio je kako je Ministarstvo dalo suglasnost na Statut Centra, koji se, uz ostalo, zalaže za kvalitetan  odgoj i obrazovanje djece, mladih i odraslih osoba s poteškoćama u razvoju kroz individualne i grupne rehabilitacijske poticajne mjere, te njihovo dnevno zbrinjavanje i radno osposobljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close