Ugrožavanje Daytona

Hennessey: Vlada RS-a dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik

Vijesti / Flash | 12. 06. 2016. u 09:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je, na namjerno dvosmislen način dao instrukcije direktorima škola da budu instrumenti potpuno nepotrebne i spletkaroške politike omalovažavanja, diskriminacije, zastrašivanja i, konačno, isključivanja nesrpske djece iz obrazovnog sustava Bosne i Hercegovine.

To je za Fenu izjavila šefica Ureda Vijeća Europe Mary Ann Hennessey, kao odgovor na mišljenje o nedavnoj uputi ministra Maleševića direktorima škola u vezi sa jezikom dokumentacije u oblasti obrazovanja u RS-u.

Hennessey ističe kako je besramnom i selektivnom zloupotrebom dijela odluke Ustavnog suda BiH te kršeći dobro poznate principe međunarodnog prava koji štite manjine, Vlada RS-a dijelu svojih građana porekla pravo na njihov jezik pod imenom koji sami biraju, a to je - bosanski.

''Time je Vlada RS-a ugrozila implementaciju Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, podrivajući zaštitu konstitutivnih naroda u cijeloj BiH te je pokazala opasno slabu primjenu vladavine prava u BiH, a sve se to treba "izliječiti" što prije'', upozorava šefica Ureda Vijeća Europe.

Mišljenja je da su snažnije provođenje kapaciteta Ustavnog suda BiH, direktnije provođenje kompetencija za Vladu države u kontekstu fundamentalnih ljudskih prava, a posebno provođenje zakonodavstva na državnoj razini u vezi upotrebe službenih jezika, samo neki od primjera načina "na koji se može spriječiti ova kvazi legalna zloupotreba".

''Pozivam Maleševića da hitno opozove svoju instrukciju ili da je pojasni u kontekstu odluke Ustavnog suda, koja prepoznaje pravo zajednice da da naziv svom jeziku'' poručila je Hennessey.

U međuvremenu, dodala je, također pojedinačno poziva direktore škola sa đacima nesrpske nacionalnosti, da pokažu neophodnu brigu i solidarnost u svojim školama, na način da nastave korištenje bosanskog jezika ili da bar tretiraju sve zajednice na isti način u pogledu jezika Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Kopirati
Drag cursor here to close