Bambi Bucket 1012

Helikopterske posade vježbale gašenje požara novim sustavima

Helikopterske posade 2.HS brZS i PZO usvojile su dodatnu sposobnost na helikopteru UH-1H koja se odnosi na zadatke gašenje požara uz upotrebu sustava ''Bambi Bucket 1012''.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2019. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Helikopterske posade vježbale gašenje požara novim sustavima

Drugi helikopterski squadron brZS i PZO Oružanih snaga BiH nastavlja sa usvajanjem dodatnih sposobnosti za izvršenje misije pružanje pomoći civilnim vlastima tijekom prirodnih i drugih nesreća, koja je u skladu sa Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine, te još jednom dokazuje spremnost da u skladu sa raspoloživim resursima bude u službi svih građana Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju iz MO BiH.

Helikopterske posade 2.HS brZS i PZO usvojile su dodatnu sposobnost na helikopteru UH-1H koja se odnosi na zadatke gašenje požara uz upotrebu sustava ''Bambi Bucket 1012''.

Foto: PR / Helikopterske posade vježbale gašenje požara novim sustavima

Priprema helikopterskih posada UH-1H za misiju gašenja požara izvršena je u tri faze:          

Prva faza - Teoretska priprema letačkih posada kao i tehnička priprema potrebne opreme za izvršenje misijskih zadataka (kuka za nošenje vanjskog tereta, odabir sajli, tehničke karakteristike ''Bambi Bucket 1012''). Ova faza je veoma bitna za upoznavanje pilotskog i tehničkog sastava 2.HS-a sa opremom i njenim karakteristikama te stjecanjem osnovnih znanja i vještina u eksploataciji i održavanju opreme.

Druga faza - Nošenje vanjskog tereta s ciljem obnavljanja usvojenih procedura za rad na vanjskim teretu kao i uvježbavanje posadne koordinacije u helikopteru i na zemlji.

Treća faza - Probni let sa ''Bambi Bucket 1012'', kao i uvježbavanje helikopterskih posada za izvršenje zadataka gašenja požara sa helikopterom UH-1H.

U četvrtak 18.04.2019. godine na poligonima za obuku u 2HS brZS i PZO uspješno je izvršen probni let na helikopteru UH-1H sa vedrom za gašenje požara ''Bambi Bucket 1012''. Sve planirane provjere protekle su u skladu sa planom i još jednom potvrdile spremnost opreme i personala.

Kompletiranjem sve tri faze koje karakterizira postupnost, stručnost, ozbiljnost, posebno u onom dijelu koji se odnosi na sigurnost letenja, stekli su se svi neophodni preduvjeti za efikasno korištenje helikoptera UH-1H u zadacima gašenja požara.

Uspješnom realizacijom obuke, helikopterske posade 2.HS-a usvojile su dodatnu sposobnost za izvršenje misijskih zadataka čime se borbena gotovost brZS i PZO podiže na viši nivo.

Vedro za gašenje požara ''Bambi Bucket 1012'' je kapaciteta 500 litara i pokazalo se izuzetno praktičnim za ove vrste zadataka, navodi se u priopćenju iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close