Za spašavanje građana

VIDEO | Srpska se za kupovinu novog helikoptera zadužila 9,3 milijuna KM

Na sportskom aerodromu Zalužani kod Banje Luke danas je promoviran novi helikopter čija je posebna namjena zračni medicinski transport.
Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2018. u 10:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Helikopterski servis RS-a ima novi helikopter

Na sportskom aerodromu Zalužani kod Banje Luke danas je promoviran novi helikopter čija je posebna namjena zračni medicinski transport.

Za kupovinu ovog helikoptera, "augusta 119", od talijanske kompanije "Leonardo“, Republika Srpska se prošle godine zadužila za 9,3 milijuna KM.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da je nabavljena ova višenamjenska letjelica za Helikopterski servis RS-a kako bi se pravovremeno spasili životi građana kada je to neophodno.



''Često putujem s njima. Tu su mnogi izazovi. Za obavljanje ovog posla potrebna je hrabrost, nije svaki dan lijep, ponekad ima i vremenskih nepogoda..., ali sam u svakom slučaju uživao s njima'', rekao je Dodik u obraćanju na promociji ovog helikoptera.

Premijerka Željka Cvijanović je rekla da je ovo opravdano ulaganje te da će vrlo brzo biti nabavljena još dva-tri helikoptera.

''Ako je spašen jedan život, dopremljen jedan paket hrane u poplavama i ugašen jedan požar, onda je ovo opravdano ulaganje'', rekla je Cvijanović.

Direktor Helikopterskog servisa RS-a Dejan Kusturić je rekao da je spasiti ljudski život njihova najveća nagrada te ponos i profesionalni uspjeh.

Opozicija je prilikom skupštinske rasprave o zaduženju za kupovinu helikoptera upozoravala da će on primarno biti korišten za prijevoz funkcionera RS, a ne u medicinske svrhe, dok su iz vlati to osporavali.

Kopirati
Drag cursor here to close