Star vozni park

Helikopteri OSBiH stari više od 25 godina, za nove nema novca

Usprkos opremi staroj i po nekoliko desetljeća, u Oružanim snagama BiH naglašavaju da sve zadatke izvršavaju profesionalno, a oni se najčešće odnose na pomoć stanovništvu.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2020. u 21:54 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedan helikopter koji koriste Oružane snage Bosne i Hercegovine nije mlađi od 25 godina, a starost nekih od njih prelazi četiri desetljeća i nije ih isplativo popravljati.

Iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kažu da je u tijeku realizacija nabavke novih letjelica, ali da je njihov problem u ovom trenutku i nedostatak stručnih kadrova, koji zbog loših uvjeta rada i neadekvatne financijske nadoknade napuštaju BiH.

Oružane snage Bosne i Hercegovine raspolažu srednjim transportnim helikopterima MI 8, te lakim višenamjenskim helikopterima UH 1H i gazela. Kako navode, na svim letjelicama redovno se provodi proces provjere ispravnosti. Za helikoptere MI 8, za koje važi istočni način održavanja, međuremontni rok ističe sljedeće godine, i nadležni još računaju je li ih isplativo popravljati.

No, usprkos opremi staroj i po nekoliko desetljeća, u Oružanim snagama BiH naglašavaju da sve zadatke izvršavaju profesionalno, a oni se najčešće odnose na pomoć stanovništvu, javlja BHRT.

Zapovjednik postrojbe zračnih snaga OSBiH Dragan Nakić je istaknuo da posljednjih godina nije bilo nijedne nesreće.

''Nijednu nesreću nismo imali u posljednjih pet godina koliko rukovodim ovom postrojbom. Za razliku od Srbije recimo i Hrvatske, gdje se nesreće događaju. Dakle, to samo govori o ozbiljnom pristupu naših ljudi'', rekao je Nakić.

Prema riječima bivšeg ministra obrane BiH Selme Cikotića, trenutne letjelice su pouzdane i koriste se u brojnim izvanrednim situacijama.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, kako je ranije priopćeno, nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere, čime planiraju modernizirati zastarjelu flotu. Ugovor vrijedan 38,5 milijuna dolara potpisan je između Ministarstva obrane BiH i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država.

Bosna i Hercegovina će platit 4,36 milijuna od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a. Uz nabavku četiri helikoptera, financijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara u SAD-u, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za dvogodišnje razdoblje, te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Planom razvoja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine do 2027. predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih, te 15 lakih višenamjenskih helikoptera, ali realizacija tog plana, kako je objašnjeno, kasni zbog nedostatka novca. Ta nabavka trebala bi Bosnu i Hercegovinu koštati gotovo 170 milijuna dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close