Hrvatska

Istraga o padu helikoptera: Prenisko letjeli i ''okrznuli'' more

"O, jeb... ti", bile su posljednje riječi jednog od članova posade koje je izgovorio putem radio komunikacije te je uslijedio udar helikoptera u more.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2020. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Jutarnji list / Pad helikoptera u Zlarinu

Uzrok pada vojnog helikoptera OH 58D broj 327 u Zlarinski kanal u kojem su poginuli pilot bojnik Marin Klarin i pilot natporučnik Tomislav Baturina najvjerojatnije je prenisko letenje iznad morske površine, smatraju izvori Jutarnjeg lista.

Iz nekog je razloga posada helikoptera, izvodeći brišući let, spustila helikopter prenisko do mora, a letjelica je jednim svojim dijelom zahvatila morsku površinu, što je bilo kobno za posadu, navodi dnevnik u broju od srijede.

U skladu s tim zaključkom su i izjave svjedoka koji su vidjeli helikopter prije pada te su svjedočili kako je letio "neuobičajeno nisko".

"O, jeb... ti", bile su posljednje riječi jednog od članova posade koje je izgovorio putem radio komunikacije te je uslijedio udar helikoptera u more, doznaje Jutarnji list.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanac nekoliko sati nakon nesreće ustvrdio je da posada tijekom 38 minuta leta od baze u Zemuniku do pada nije prijavila tehničke probleme ili neki mehanički kvar.

Stoga sugovornici Jutarnjeg lista smatraju da su piloti netom prije udara shvatili da su prenisko i da se ne mogu izvući i tada je jedan od pilota izgovorio citirane riječi, javlja Hina.

Jedan od tehničkih podataka o kobnom letu koji javnosti nije poznat jest visina na kojoj je helikopter letio iznad mora, donosi dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close