Odmah stigle reakcije

Helez tvrdi da u BiH osim EUFOR-a i NATO-a imaju još "neke snage"

Postoje određene snage koje su potpuno dovoljne osim EUFOR-a da osiguraju potpunu sigurnost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da budemo sigurni.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2023. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zukan Helez, ministar obrane BiH, rekao je da u Bosni i Hercegovini postoje "neke snage" za koje ne bi govorio ni čije su, ni kakve su.

"Postoje određene snage koje su potpuno dovoljne osim EUFOR-a da osiguraju potpunu sigurnost i pomognu Oružanim snagama BiH i BiH da budemo sigurni. Zato mogu poručiti građanima zato što znam koga imamo i što imamo da budu mirni i spokojni i da nema nikakvih problema i da je ovo potpuno stabilna država u tom sigurnosnom smislu", rekao je Helez gostujući na N1 televiziji.

Sa snagama drugih država

Odgovarajući na pitanje jesu li to strane snage, Helez je rekao "tako je", dodajući da Oružane snage imaju suradnju sa snagama drugih država i prijatelja, ne želeći da govori o kome se radi i naglašavajući "ima snaga i osim NATO saveza".

Očekivano, ova Helezova izjava izazvala je reakcije pa je tako Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zatražio od Borjane Krišto, predsjedavajuće Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra obrane ali ne zbog toga da postoje snage osim EUFOR-a već zbog njegove izjave o "postojanju vojnih kampova za obuku paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske".

"Tražim hitnu sjednicu kako bismo sa rukovodstvom OSA utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili zvaničan stav OSA BiH", rekao je Košarac.

Antiruska histerija

Rekao je da je očigledno da Helez svjesno sudjeluje u negativnoj kampanji protiv Republike Srpske i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje.

"Njegove tvrde da navodne vojne obuke na teritoriji Srpske vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog veleposlanstva Michaela Murphyja i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog utjecaja u BiH, kao i o tome da Republika Srpska zastupa secesionističku i militantnu politiku što je notorna neistina i nonsens", rekao je Košarac, a prenosi Srna.

Reakcije - Traži se hitna sjednica sa OSA-om zbog Helezovih izjava

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Staša Košarac zatražio je od predsjedavajuće Borjane Krišto da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra obrane Zukana Heleza o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske.

"Tražim hitnu sjednicu kako bismo sa rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili službeni stav OSA-e BiH"', poručio je Košarac, koji je i član Izvršnog obavještajnog odbora.

Sjednica zbog Helezovih izjava

u Izjavi za Srnu istakao da je njegovo pravo i dužnost da kao, zamjenik predsjedavajuće iz reda srpskog naroda i predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara, zatraži od nadležnih organa punu informaciju o insinuacijama ministra obrane u Vijeću ministara u vezi s postojanjem vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske.

"Izuzetno je opasno kada ministar obrane, bez ijednog dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun Republike Srpske. To se može okarakterizirati kao raspirivanje nacionalne netrpeljivosti i straha. Takvim postupcima on uopće ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH", naveo je Košarac.

Naglasio je da je očigledno da Helez svjesno sudjeluje u negativnoj kampanji protiv Republike Srpske i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje.

"Njegove tvrdnje da navodne vojne obuke na teritoriji Srpske vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog veleposlanika Michaela Murphyja i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog utjecaja u BiH, kao i o tome da Republika Srpska zastupa secesionističku i militantnu politiku, što je notorna neistina i nonsens", poručio je Košarac.

RS privršena politici mira

Istaknuo je da Republika Srpska ostaje privržena politikama mira, stabilnosti i suradnje, te poštovanja Ustava i Daytonskog sporazuma, kao i da se zalaže za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Evidentno je da, nažalost, politički predstavnici Federacije BiH imaju drugačiju agendu. Insinuacije ministra Heleza dodatni su dokaz da postoje izuzetno sporne i problematične namjere struktura iz FBiH, koje sa sastanaka sa visokim europskim i svjetskim zvaničnicima isključuju srpske ministre u Savjetu ministara", naveo je Košarac.

Dodao je da u FBiH očigledno postoje strukture koje ne dozvoljavaju predstavnicima Republike Srpske na zajedničkoj razini da na adekvatan način predstave njene službene politike i stavove prilikom sastanaka s međunarodnim predstavnicima.

Želi ocrniti RS

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da ministar odbrane gnusnim lažima ima za cilj da ocrni Republiku Srpsku i da pokuša izazvati određenu vrstu međunarodne intervencije protiv Srpske i njenih građana.

Kovačević je, povodom Helezovih navoda o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike Srpske, rekao da je situacija u Republici Srpskoj bezbjedna.

On je rekao da Helez iznosi gnusne laži i da se za njegove navode uvijek utvrdi da su lažni.

"Izmislio je da se na teritoriji Republike Srpske, zajedno s Rusima održavaju neke vojne vježbe. Kada god Helez ima krizu, on izmisli obavještajne podatke o /predsjedniku Republike Srpske Miloradu/ Dodiku i koje Dodika povezuju sa Rusima. Uvijek se utvrdi da su laž", rekao je Kovačević, koji je i gelegat u Domu naroda.

Izaziva paniku

Zamjenik ministra obrane u Vijeću ministara Aleksandar Goganović izjavio je Srni da Helez od početka mandata svojim odlukama i nastupima izaziva paniku među građanima BiH i urušava sustav obrane, čime je počinio više kaznenih djela i narušio Daytonski mirovni sporazum.

Goganović je istaknuo da bez odluke Predsjedništva BiH oružane snage drugih država ne mogu ući u BiH.

Upitao je Heleza koje su to oružane snage čiji pripadnici borave u BiH bez saglasnosti Predsjedništva?

"Zašto ilegalno djelovanje pripadnika oružanih snaga drugih država na teritoriji suverene BiH, ako o tome ima saznanje, nije prijavio Predsjedništvu BiH kao vrhovnom zapovjedniku, što je njegova zakonska obveza. Zašto kolega Helez ne vjeruje snagama Eufora koje imaju mandat da održavaju sigurnost u BiH i kojima je Vjeće sigurnosti UN produžio mandat?", upitao je Goganović.

Podsjetio je da su za produženje mandata glasovale SAD, Rusija, a podržao NATO, te da Helez često naglašava da su SAD i NATO najveći prijatelji BiH.

Armija umjesto OSBiH

"Ako zaista to misli, zašto ne vjeruje Euforu kada EU mirovnim snagama vjeruju SAD i NATO?", upitao je Goganović.

Ukazao je i da Helez često upotrebljava termin "armija" umjesto oružane snage.

"Takozvana Armija BiH odavno ne postoji, postoje Oružane snage BiH. Meni je jasno da Helez od Oružanih snaga BiH svojim odlukama i nastupima pokušava napraviti takozvanu Armiju BiH, ali u tome ću ga lično spriječiti i o svemu obavjestiti Eufor i NATO Stožer u Sarajevu", poručio je Goganović.

Kopirati
Drag cursor here to close