Sjednica

GV Mostara: Usvojen Nacrt proračuna, prijedlog krajem prosinca

''Oko Nacrta proračuna grada Mostara bila je konstruktivna rasprava te ćemo pokušati prijedlog proračuna imati do kraja godine kako bi Grad Mostar možda, prvi put ušao s nekim proračunskim kalendarom u novu godinu''
Vijesti / Flash | 09. 12. 2021. u 16:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko Gradsko vijeće na sjednici u četvrtak usvojilo je Nacrt proračuna Grada Mostara za 2022. godinu.

Kako je kazano na konferenciji za novinare u pauzi sjednice, usvajanjem nacrta, a krajem prosinca moguće i prijedloga, u nadolazećoj 2022. bit će omogućeno nesmetano funkcioniranje Grada u svim segmentima.

''Oko Nacrta proračuna grada Mostara bila je konstruktivna rasprava te ćemo pokušati prijedlog proračuna imati do kraja godine kako bi Grad Mostar možda, prvi put ušao s nekim proračunskim kalendarom u novu godinu'' – kazao je predsjednik Gradskoga vijeća Salem Marić.

Dodao je kako bi to bila dodatna poruka pozitivnih događaja u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostar

Za javnu raspravu o Nacrtu proračuna stavljen je rok od tjedan dana kako bi nevladine organizacije, političke stranke i građani Mostara putem maila ili pošte dostavili svoje prijedloge za proračun grada Mostara.

Nakon isteka tog roka, gradonačelnik će zajedno sa svojim kolegijem pokušati izići u susret svima u onoj mjeri koja bude moguća i kako bi Gradsko vijeće na sjednici, zakazanoj za 29. prosinca, raspravljalo o prijedlogu proračuna.

Gradsko vijeće danas raspravljao i o izboru predsjednika Izbornog povjerenstva.

Video: Gradsko vijeće usvojilo Nacrt proračuna, prijedlog krajem prosinca

Po Marićevim riječima, postoje dva razmišljanja o izboru predsjednika Izbornog povjerenstva. Jedan član u Statutu Grada Mostara govori da bi netko od predloženih kandidata morao imati natpolovičnu većinu, odnosno 18 ruku od 35 vijećnika u Gradskom vijeću, a po drugom članu od predloženih kandidata izabrao bi se onaj koji bude imao najveći broj ruku.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostar

U SDP-u smatraju da bi se predsjednik Izborne komisije mogao izabrati samo dogovornom između HDZ-a i SDA.

''Ne bude li njihovog dogovora, jasno je da neće biti izabran ni predsjednik izbornog povjerenstva jer je potrebno 18 ruku da bi bilo koji kandidat bio izabran'' - smatra vijećnik Arman Zalihić (SDP).

Foto: Bljesak.info / Sjednica Gradskog vijeća Mostar

Vijećnici raspravljaju i o donošenju jediničnih cijena proizvoda i usluga obavljanja djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, a po riječima gradonačelnika Mostara Marija Kordića, novi Zakon o komunalnim poslovima bi se mogao definirati 29. prosinca kada je planirana naredna sjednica Gradskoga vijeća.

Pošto nismo imali Vijeće od 2012. godine, napravili smo 'update' cijena i išli na ispitivanje tržišta zajedno s javnim poduzećima i odjelom nadležnim za komunalu te došli do tržišnih cijena i implementirali ih. To je prvi korak u izradi novog ZKP-a - pojasnio je gradonačelnik.

Kopirati
Drag cursor here to close