Upozorenje

GSS upozorava na opasnost od lavina u BiH

Upozoreno je na vrlo visoku opasnost od lavina u svim planinskim područjima Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 19. 01. 2019. u 22:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez gorskih službi spašavanja u BiH upozorava na vrlo visoku opasnost od lavina u svim planinskim područjima Bosne i Hercegovine.

Na stranici GSS-a Sarajevo navedeno je da su lavine svako kretanje snježnog pokrivača odnosno najčešće lavinom nazivamo kretanje snijega po tlu.

Kao uzroci lavina navedeni su visina snježnog pokrivača, vrijeme odležanosti snijega, nagib terena, temperatura snijega ,vjetar za vrijeme padanja snijega i podloga

- Visina novog snijega uzrokuje lavinu već od 5 cm za velike nagibe (veće od 50 stepeni) i raste do 70 cm za nagibe od 25 stepeni. Naglašavamo da je visina novog snijega od 50 cm i dalje uzronik velike vjetovatnoće da će nastati lavina.

- Vrijeme odležanosti novog snijega umanjuje mogućnost pokretanja lavina. Svejži snijeg se smatra od 12h od prestanka padanja, a odležao ( star )  preko 24h  od prestanka padanja. Treba izbjegavati ture prvih 12h.

- Uticaj temperature snijega ima dva maximuma za nastanak lavina. Temperature ispod -10 C i svjež snijeg, te vlažan snijeg ( ojužen ) naročito u periodu dan od 14h do 16h uvjetuju povečanu mogućnost nastanka lavina.

- Padanje snijega pod vjetrom uzrokuje da taj pokrivač ima potpuno drugačiju kompaktnost ( granulaciju ) od podloge, te se sa njom ne sjedinjuje, i kao takav se lako pokreće. Naročito skijaši, zasjecanjem poprečno ih pokreću u manjim površinama i zovu se snježni jastuci.

- Podloga predstavlja najvažniji faktor koji ili opslužuje ili nadopunjuje sve predhodno navedene uzroke nastanka lavina. Dok se podloga ne pripremi lavine neće biti .Ovo se ne odnosi na prašnaste lavine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close