Nastaviti s aktivnostima

Grubeša o Zakonu o VSTV: Slušati struku, a ne politiku

Dodao je da, nakon što svi budu prisutni i svi budu dali svoja mišljenja, tek tako jedan cjeloviti zakon može biti upućen u daljnju proceduru.
Vijesti / Flash | 05. 08. 2019. u 16:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da su na sjednici razmatrali zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH vezane za rad u pravosuđu, te da su se najviše referirali na Zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV).

''U parlamentu smo čuli da bi trebalo Ministarstvo pravosuđa biti to koje će kroz Vijeće ministara BiH uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o VSTV-u. Mišljenja sam da ne bi trebalo biti Ministarstvo pravosuđa usamljeno u ovome procesu, da mi ne bi trebali biti jedini koji će raditi na zakonu o VSTV-u, nego da tu treba biti široka koalicija okupljena sa svih razina i svih institucija zainteresiranih za ovu problematiku'', naveo je Gubeša.

Dodao je da, nakon što svi budu prisutni i svi budu dali svoja mišljenja, tek tako jedan cjeloviti zakon može biti upućen u daljnju proceduru.

Grubeša je kazao da je zaduženo Ministarstvo pravosuđa BiH da nastavi s aktivnostima koje je ranije poduzelo, te da se aktivnosti koje su već poduzeli tiču formiranja radne skupine.

''Imali smo sjednicu ministara pravosuđa, gdje smo dogovorili da nastavimo s reformama što se tiče pravosuđa. Ključno je bilo nedolazak predstavnika iz RS-a u radnu skupinu i našli smo model kako će se otkočiti taj proces, kako bi stručnjaci na najvišoj razini vodili diskusiju, odnosno donijeli rješenja za prijedloge, izmjene, dopune Zakona o VSTV-u'', naveo je Grubeša.

Upitan kako otkočiti taj proces, odgovorio je da nije do ministra pravosuđa i do Ministarstva pravosuđa, te da će Ministarstvu pravosuđa ubrzo „i dati jedan prijedlog zakona o VSTV-u koji će se naći na radnoj skupini i koji će biti razmatran paralelno s inicijativom koja je došla od VSTV-a“. Kaže da su tu inicijativu već ranije vidjeli na sastanku s Europskom komisijom, koju je vidjela i direktorica Europske komisije za zapadni Balkan Ruiz Calavera.

Napomenuo je da će se sve inicijative i prijedlozi koji se nađu na radnoj skupini ravnopravno i ravnomjerno razmatrati.

Govoreći o Revidiranoj strategiji za procesuiranje ratnih zločina, kazao je da ona, iako podržana od svih sudionika koji su radili na njenoj izradi i od međunarodne zajednice, „nije ugledala svjetlo dana, odnosno nije usvojena na Vijeću ministara BiH“.

Napomenuo je da je i Glavni odbor Stranke demokratske akcije raspravljao o strategiji.

''Moje je mišljenje da bi trebalo strategiju usvojiti, jer ona ne rješava pojedinačno predmete, nego ona ipak rasterećuje Tužiteljstvo BiH i završava predmete, odnosno raspoređuje predmete da bi se došlo do konačnog cilja, do smanjenja broja predmeta ratnih zločina'',  kazao je ministar pravosuđa BiH.

Napomenuo je da je primio pisma i sve sugestije od svih zainteresiranih strana, ali da on nije ta adresa koja treba primati sugestije. Pojasnio je da je bila radna skupina i to su radili stručnjaci. Dodao je da nije ministar pravosuđa taj stručnjak koji će raditi na strategiji.

''Kada se radila strategija trebale su primjedbe i sugestije biti dostavljene ljudima koji su radili, ekspertima'', kazao je Grubeša.

Istaknuo je da se u BiH treba zalagati za to da „ipak poštujemo više struku, a manje politiku“.

Kopirati
Drag cursor here to close