FHMZBiH

Građani: Pratite vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija

''Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu'' – poručuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2021. u 18:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje vrijeme učestala je pojava objava službenih vremenskih prognoza i izdavanja službenih upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave od pojedinaca, kao i njihovih nestručnih analiza - upozoreno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kako je istaknuto izdavanje upozorenja od pojedinaca je veoma opasno i štetno i za posljedicu mogu imati štete na materijalnim dobrima i gubitak ljudskih života.

''Nerijetko, ishitrena upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave izazivaju paniku, pogotovo među stanovništvom ranjivim na te pojave. Napominjemo da zvanična upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave mogu izdavati isključivo nadležne institucije, nikako pojedinci'' – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Federalni hidrometeorološki zavod radi i nastavit će raditi u skladu sa standardima i preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Evropskog sistema za upozoravanje na opasne meteorološke pojave (METEOLARM) i Evropskog centra za poplave (EFAS).

''Kako bi spriječili eventualne neželjene posljedice, molimo naše građane i medije da koriste zvanične vremenske prognoze i upozorenja na opasne meteorološke i hidrološke pojave nadležnih institucija, nikako pojedinaca. Također, molimo medije da u istom tekstu ne obavljuju zajedno službene vremenske prognoze i upozorenja nadležnih institucija i prognoze pojedinaca, jer veoma često dovode do zabune i građani ne mogu razlikovati tko je izvor informacije, nadležna institucija ili pojedinac'' – ističu iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da u potpunosti podržavaju rad mladih amatera i mladih koji žele u svojoj budućnosti biti meteorolozi, klimatolozi ili hidrolozi, ''ali im treba dati ulogu koja im pripada''.

''Praćenjem informacija nadležnih institucija štitite sebe i svoju imovinu'' – poručuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close