''Ugrožava zdravlje građana''

Pokrenuta peticija za smjenu Sebije Izetbegović

Kako se navodi u peticiji, zdravstvo u Kantonu Sarajevo je na najnižoj razini od završetka rata
Vijesti / Flash | 27. 10. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani putem online peticije traže od Federalnog ministarstva zdravstva smjenu generalnog menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i generalne direktorice ove zdravstvene institucije Sebije Izetbegović.

Kako se navodi u peticiji, zdravstvo u Kantonu Sarajevo je na najnižoj razini od završetka rata.

''Pacijenti iz glavnog grada i svih gradova odakle pacijenti dolaze na liječenje u klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) posljednjih pet godina ostali su bez usluga preko 170 specijalista, nekoliko stotina medicinskih sestara, kapacitet je smanjen za 400 stotine kreveta, a ugašeno je niz klinika i medicinskih usluga koje su prije postojale (dječja kardiokirurgija i ortopedija, transplantacije...)“, piše u obrazloženju peticije.

Dodaje se da su od početka pandemije koronavirusa generalna direktorica Sebija Izetbegović i njen menadžment zatvorili klinike za pacijente od ostalih oboljenja pod izgovorom zaustavljanja zaraze.

''Posljedica je da mi građani – pacijenti od kroničnih i drugih bolesti već mjesecima teško ili nikako ne uspijevamo doći na kontrole, dijagnostiku, terapije i zdravlje nam se pogoršava. Za nastalu situaciju odgovornost snosi isključivo generalna direktorica Izetbegović i njen menadžment. Njihov način upravljanja KCUS-om je opasan po zdravlje i živote građana, a za posljedicu je već ima dodatno narušeno zdravlje kroničnih bolesnika i smrtne slučajeve zbog zapuštanja liječenja.

Mi građani, pacijenti i potencijalni pacijenti u ovom teškom trenutku ugroženosti zdravlja pandemijom koronavirusa pozivamo sva udruženja oboljelih od različitih bolesti, pojedinačne pacijente i zdrave sugrađane da nam se pridruže u opravdanim zahtjevima za bolje zdravstvo i otvaranje klinika KCUS-a za građane koji plaćaju njihovo postojanje i funkcioniranje'', navodi se u obrazloženju peticije.

Kopirati
Drag cursor here to close