Predložite teme

Po prvi put u Mostaru bit će održana Skupština građana

Skupština građana se treba održati u Mostaru u 7. mjesecu ove godine. Kao prvi korak, neophodno je odabrati temu kojom će se Skupština baviti.
Vijesti / Flash | 13. 04. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi put ikada, u Gradu Mostaru, održati će se Skupština građana.

S tim u vezi, Gradonačelnik Mostara i Vijeće Europe Vas pozivaju da sudjelujete u odabiru teme kojom će se Skupština građana baviti.

Skupštine građana omogućuju sudjelovanje građanima u pripremi i predlaganju odluka važnih za lokalnu zajednicu. Ovo je specifična forma demokracije koja se zove ''deliberativna“''demokracija, u kojoj grupa nasumično odabranih građana raspravlja o određenoj temi ili pitanju. Izbor teme treba biti izuzetno važan za grad i njegove građane, kojima će biti omogućeno da čuju različite činjenice i mišljenja po odabranom pitanju, uključujući i razmjenu mišljenja sa ekspertima iz date oblasti. Nakon zasijedanja Skupštine građana, građani koji sudjeluju u tom procesu će predložiti preporuke gradskoj upravi kako se na najbolji način baviti tim pitanjem od interesa.

Slične Skupštine građana se održavaju u različitim dijelovima svijeta i Europe. Skupština građana Mostara će biti prva skupština koja će se na ovaj način održati u Bosni i Hercegovini.

Ova aktivnost se realizira u sklopu projekta ''Razvoj demokratskog učešća u Gradu Mostaru'', koji sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti a u sklopu Akcionog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Projekt kreira prilike za dijalog između građana Mostara i omogućuje njihovo sudjelovanje u procesu donošenja odluka, sa krajnjim ciljem usvajanja kvalitetnih odluka koje se tiču Grada Mostara i njegovog stanovništva.

Skupština građana se treba održati u Mostaru u 7. mjesecu ove godine. Kao prvi korak, neophodno je odabrati temu kojom će se Skupština baviti. Iz tog razloga, pozivaju se sve građanke i građane Mostara koji žive na prostoru Grada da predlože temu za diskusiju, koja je u nadležnosti lokalnih vlasti.

Metodologija predviđa da se građanke i građani Mostara u prvom krugu izjasne o temi deliberacije putem online ankete koja će se sprovoditi na prostoru grada Mostara sve do 26.4. Anketa je dostupna na linku http://ankete.ba/gradiMO.

Nakon sakupljenih prijedloga i konzultacija sa organizacijama civilnog društva i gradskom upravom, građanke i građani Mostara će ponovo imati priliku da odaberu finalnu temu kojom će se Skupština građana baviti.

Po odabiru teme, naredni korak će biti izbor sudionika Skupštine građana. U tu svrhu, 5000 nasumično odabranih domaćinstava u Mostaru će dobiti informacije o tome kako mogu iskazati interes da sudjeluju u radu Skupštine. Nakon toga, putem nasumične selekcije, 40 građana koji će predstavljati demografsku strukturu Grada Mostara (na osnovu spola, doba, nacionalne pripadnosti, obrazovanja, socijalnog statusa i prebivališta) će biti odabrano da sudjeluju u radu Skupštine i raspravljaju o temi koja je od najvećeg interesa.

Za više informacija o samom deliberativnom procesu u Mostaru, možete se informirati na web stranici: www.mostargradimo.ba

Napomena: Sudjelovanje u ovoj anketi je potpuno anonimno.

Kopirati
Drag cursor here to close