Dopunjena

Grlić Radman: Hrvatska će podržati novu obvezujuću rezoluciju UN-a o Gazi

''Trenutno je u pripremi nova rezolucija deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti koja će adresirati i humanitarnu situaciju u pojasu Gaze i usvojiti pravno obvezujuću rezoluciju''
Vijesti / Flash | 03. 11. 2023. u 18:25 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izvijestio je kako su hrvatski državljani iz Gaze premješteni u Egipat te kako je neslužbeni podatak da je jedan državljanin u gazi smrtno nastradao, a najavio je i hrvatsku podršku novoj, dopunjenoj rezoluciji UN-a o Gazi.

Ranija rezolucija nije podržana iz ''principijelnih razloga''

Ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je u sjedištu MVEP-a kako je rezolucija o Gazi na Općoj skupštini UN-a, pri čemu je hrvatski predstavnik glasao protiv, ''bila neobvezujuća te nepotpun dokument kojega Hrvatska iz principijelnih razloga nije podržala''.

''Zaključci Vijeća EU sadržavali su sve elemente koje je ova rezolucija trebala sadržavati i zato je Hrvatska nije podržala. Ti zaključci sadržavali su elemente osude terorističkog napada Hamasa, pravo Izraela na samoobranu i sigurnsot u skladu s međunarodnim i humanitarnim pravom i rečenicu koja je tražila bezuvjetno puštanje talaca. To sve nije bilo sadržano u nacrtu rezolucije UN-a koji se htio dopuniti tzv. kanadskim amandmanom. Nažalost, ipak za njega nije bila većina tako da je Hrvatska ostala pri svom stajalištu i mi nismo prihvatili tu rezoluciju, iako je ona prošla sa 120 glasova'', pojasnio je Grlić Radman, dodavši:

''Trenutno je u pripremi nova rezolucija deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti koja će adresirati i humanitarnu situaciju u pojasu Gaze i usvojiti pravno obvezujuću rezoluciju koja bi obuhvaćala i teroristički napad Hamasa, pravo države na samoobranu, bezuvjetno puštanje talaca, tražila bi i humanitarne koridore i stanke te omogućavanje žurne humanitarne pomoći i odlučnu zaštitu civila u Gazi uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. Naravno da ćemo takvu rezoluciju politički podržati.''

Ministar Grlić Radman najavio je sutra svoj posjet Jordanu ocijenivši kako je ta zemlja trajno aktivna u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba te podsjetio kako je Hrvatska kontinuirano pobornik dvodržavnog rješenja.

Hrvatski državljani na sigurnom

Hrvatski državljani koji su nakon početka sukoba boravili u Gazi, a zatražili su repatrijaciju odnosno evakuaciju, nalaze se na sigurnom u glavnom egipatskom gradu Kairu, naveo je hrvatski ministar.

''Od 23-oje, doći će njih 22-oje jer jedna gospođa je odustala od dolaska i oni će na različite načine biti repatrirani u Republiku Hrvatsku'', rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako su uz hrvatske, u evakuaciju hrvatskih državljana iz Gaze bile uključene i izraelske, egipatske te katarske vlasti kao posrednici.

''Nažalost, imamo informaciju kako je jedna osoba s hrvatskim državljanstvom u Gazi poginula, ali to moramo još potvrditi'', dodao je ministar.

Izjavio je kako će u Hrvatsku državljani iz Kaira stići različitim letovima, no kako je to stvar njihovih pojedinačnih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close