Srbija

Glavni urednik i gotovo svi novinari tjednika NIN dali otkaze

Kako je kasnije objavljeno, svoj rad će nastaviti u tjedniku koji pokreće United Media, u čijem su vlasništvu mediji poput televizijskih postaja N1 i Nove S, kao i dnevnog lista Danas, ali i SportKluba.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2024. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Glavni urednik NIN-a

Čitav urednički kolegij i gotovo cijela redakcija beogradskog NIN-a, najstarijeg i najutjecajnijeg političkog tjednika u Srbiji poznatog i po svojoj prestižnoj NIN-ovoj nagradi za najbolji roman godine, dao je otkaz novoj vlasnici Jeleni Drakulić Petrović.

U priopćenju koje su objavili navode da je ''nova vlasnica najavila promjenu koncepcije tjednika NIN'', ali da ih nije uvjerila da će svoj posao moći raditi beskompromisno i profesionalno.

''Zbog toga smo, oslanjajući se na svoje iskustvo i u namjeri da očuvamo profesionalni integritet svakog od nas, odlučili posao nastaviti u novom tjedniku, u kojem ćemo nastaviti, kao i do sada, raditi u javnom interesu'', zaključuje se u priopćenju redakcije.

Kako je kasnije objavljeno, svoj rad će nastaviti u tjedniku koji pokreće United Media, u čijem su vlasništvu mediji poput televizijskih postaja N1 i Nove S, kao i dnevnog lista Danas, ali i SportKluba.

Prelaze u United Mediju

“Dosadašnja redakcija NIN-a zajedno s Vesnom Mališić i Milanom Ćulibrkom (na fotografiji) bit će dio novog tjednog izdanja koje će se vrlo brzo naći pred čitateljima širom zemlje. Urednički koncept koji su oni do sada njegovali u potpunosti se slaže s politikom poslovanja United Media i on se neće mijenjati ni u narednom periodu”, stoji priopćenju United Medije.

Aktualna vlasnica NIN-a, Jelena Drakulić Petrović, inače dugogodišnja direktorica u kompaniji Ringier Srbija koja je dugi niz godina izdavala ovaj tjednik, a u svom portfelju ima i dnevni list Blic, vlasništvo nad NIN-om preuzela je u pomalo čudnim okolnostima koje sugeriraju da joj je Ringier tjednik zapravo poklonio.

Premda su se od njezina preuzimanja NIN-a pojavile sumnje da bi ona mogla utjecati na promjenu uređivačke politike, redakcija je ostala netaknuta i nastavila je s kritički intoniranim izvještavanjem o režimu Aleksandra Vučića.

Najglasniji Vučićevi kritičari

Iako je tijekom 90-ih bio skrenuo u nacionalističke vode, od privatizacije 2009. godine, kada je NIN kupila kompanija Ringier, tjednik se držao profesionalno, a od Vučićeva dolaska na vlast i kao jedan od najglasnijih kritičara njegova režima zbog čega je sam predsjednik Srbije godinama, sve do prije nekoliko tjedana, odbijao davati intervju tom listu.

Glavni urednik Ćulibrk je prije nekoliko godina bio primoran, zbog hajke koju su pokrenuli Vučićevi tabloidi, povući naslovnicu na kojoj je bio Vučić pored kalašnjikova, što je režim okarakterizirao kao stavljanje mete na predsjednika. Naslovnica je izašla bez fotografije, s bijelom pozadinom, a u znak prosvjeda NIN je s naslovnicama bez fotografije izlazio i sljedećih mjesec dana.

Među aferama o kojima je detaljno pisao NIN je i “Jovanjica”, najveća plantaža marihuane u Europi, a iza koje stoje ljudi iz državnog aparata bliski Vučiću. Novinar koji je otkrivao razmjere upletenosti države u taj slučaj, Vuk Cvijić, dao je ekstenzivan intervju o Jovanjici prošle godine za Telegram.

Direktorica nova urednica

Iz samog NIN-a su priopćili da su za v.d. glavne urednice postavili svoju direktoricu Suzanu Lakić.

''NIN će nastaviti poštivati profesionalne i etičke standarde u javnom interesu i ukazivati na nepoželjne stvari u društvu, kao i graditi svoj put kao nezavisni društveno-politički tjednik kakav je i bio desetljećima, a u tijeku je i priprema jubilarne 70. dodjele NIN-ove nagrade'', dodali su u priopćenju.

Prema informacijama dnevnog lista Danas, otkaze je dalo 11 ljudi, što ne uključuje i glavnog urednika i njegovu zamjenicu, koji su zadnjih nekoliko mjeseci te dužnosti obavljali iz mirovine.

Kopirati
Drag cursor here to close