Sućut i suradnja

"Gdje je Sara" | Javilo se Gradsko groblje Banja Luka: Beba sahranjena na Pobrđu

"Ovom prilikom izražavamo sućut u teškoj situaciji u kojoj se nalazi obitelj preminule i spremnost na svaku vrstu suradnje s obitelji i nadležnim institucijama u cilju razrješenja svih otvorenih pitanja", priopćili su iz Gradskog groblja.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2024. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko groblje Banja Luka obratilo se javnosti povodom dokumentarnog filma "Gdje je Sara", a u priopćenju navode da je beba sahranjena na lokaciji Pobrđe, pišu Nezavisne.

"Dana 11. rujna 2018. godine sa JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, preuzeti su posmrtni ostaci ženskog novorođenčeta sa oznakom "Đilas HŽ", a tijelo je preuzeto na osnovu Sprovodnice leša - Uputnice za obdukciju, Zavoda za patologiju Banjaluka, Klinike za dječje bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Potvrde o preuzimanu pokojnika JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Zavoda za kliničku patologiju. Iz navedenih dokumenata je vidljivo da je datum smrti 8. rujna 2018. godine, a da je obdukcija izvršena 10. rujna 2018. godine", navodi se u priopćenju Gradskog groblja Banja Luka.

Sućut obitelji

Kako dodaju, nakon dovoženja tijela u mrtvačnicu Gradsko groblje po osnovu navedenoga nije bilo kontaktirano od strane obitelji, odnosno bilo koje nadležne institucije, te je izvršena sahrana 8. listopada 2018. na Gradskom groblu - lokacija Pobrđe.

Video: Gdje je Sara?

"Ovom prilikom izražavamo sućut u teškoj situaciji u kojoj se nalazi obitelj preminule i spremnost na svaku vrstu suradnje s obitelji i nadležnim institucijama u cilju razrješenja svih otvorenih pitanja", priopćili su iz Gradskog groblja, ali u njihovom priopćenju nema, kako navode, odgovora na nekoliko ključnih pitanja koja su im poslale Nezavisne novine.

Navode, kako je ostalo, stoga, između ostalog, nejasno je li Gradsko groblje zna točnu lokaciju gdje je beba sahranjena.

Inače, Gradsko groblje Banja Luka navodi i da su ugovorom o poslovno - tehničko saradnji zaključenim s Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske (korisnik usluga) definirane usluge preuzimanja, prijevoza i čuvanja u mrtvačnici posmrtnih ostataka umrlih osoba.

"Preuzimanje posmrtnih ostataka, odnosno preminulih osoba vrši se na osnovu dokumentacije izdane od strane korisnika usluga te zaposleni u Gradskom groblju nisu u mogućnosti vršiti identifikaciju prilikom preuzimanja tijela. Nakon utvrđene smrti, posmrtni ostaci se prevoze na groblje i do sahrane čuvaju se u prostorijama mrtvačnice. Sahrani posmrtnih ostataka preminulih osoba obično prethodi identifikacija od strane srodnika preminulih osoba koja se evidentira na propisanom obrascu u Gradskom groblju", navode iz Gradskog groblja.

Formiran predmet

Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka formiralo je predmet u vezi sa svim tvrdnjama i radnjama koje su objavljene u dokumentarnom filmu "Gdje je Sara?", a koji je uradio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prethodno je na portalu CIN-a objavljen potresan dokumentarac o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga: sahrana djeteta, ekshumacija posmrtnih ostataka.

Kopirati
Drag cursor here to close