Raskrinkavanje mafijaške hobotnice

FUP će dobaciti puno više od petog kata i puno dalje od Konjica

FUP se oglasio povodom medijskih natpisa o mirovini Dragana Lukača
Vijesti / Flash | 28. 01. 2019. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine oglasila se povodom, kako navode, dezinformacija koje su jučer plasirane u javnost u određenim glasilima, a u vezi s odlaskom u mirovinu direktora Federalne uprave policije.

Upriopćenju se ističe da je "policijski službenik Dragan Lukač, s činom glavni inspektor, na dužnost direktora FUP-e izabran prvi put koncem 2010. godine od strane Neovisnog odbora, koji je tijelo Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te je ponovno izabran na ovu dužnost od Neovisnog odbora, kao najbolji kandidat u okviru provedene natječajne procedure javnog natječaja krajem 2014. godine".

''Glavni inspektor Dragan Lukač je utemeljio Upravu policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine 2001. godine i njen je prvi direktor u razdoblju od 20. ožujka 2001. do 15. studenog 2002. godine. Dodijeljen mu je čin general policije 2002. godine. U čitavom vremenu rukovođenja Federalnom upravom policije ovaj policijski organ je sve poslove iz svoje nadležnosti obavljao zakonito, profesionalno i stručno'', istaknuto je u priopćenju.

Navodi se da je u periodu od 2010. do 2018. godine Federalna uprava policije podnijela 2.500 kaznenih prijava u okviru kojih su tretirana najsloženija kaznena djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije, te da su upravo iz tih razloga Federalna uprava policije i sam direktor, koji predstavlja ovaj organ, bili izloženi "stalnom pritisku kriminalnih krugova koji su najčešće vršeni kroz razne medije, kako bi se Federalna uprava policije destabilizirala, a njen direktor uklonio s ove pozicije".

''Dragan Lukač je 2. svibnja 2017. godine doživio infarkt miokarda s posljedicom teškog srčanog oboljenja. Zbog teškog zdravstvenog stanja 28. siječnja 2019. godine podnio je ostavku na poziciju Direktora Federalne uprave policije Neovisnom odboru. S danom podnošenja ostavke prestaje, bez odlučivanja ili rasprave bilo kojeg organa i tijela, a samim tim i sve ovlasti i funkcionalni čin glavni generalni inspektor policije koji nosi pozicija Direktora policije'', priopćeno je iza FUP-a.

Primjenjujući u tom slučaju odredbu iz čl. 71. stav (3) Zakona o policijskim službenicima FBiH, u kojem stoji „Rukovoditelj i zamjenik rukovoditelja policijskog organa GUBE činove iz st. 1. i 2. ovog člana po okončanju mandata (gosp. Dragan Lukač je podnio ostavku i tim činom okončao mandat) i raspoređuje se na radna mjesta koja odgovaraju tom činu", Federalna uprava policije je s danom 29.01.2019. godine donijela Rješenje o vraćanju u čin glavnog inspektora gosp. Dragana Lukača, u istom je bio i prije izbora na poziciju Direktora.

''Pošto je policijski službenik Dragan Lukač nakon prestanka mandata (podnošenjem ostavke), a nakon izvršenog uvida u dostavljene podatke PIO/MIO, navršio 40 godina staža osiguranja, Federalna uprava policije donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa s 30. siječnjom 2019. godine. Dakle, Lukač ne ostaje u navedenom vremenu u radnom odnosu u Federalnoj upravi policije, kako je to u pojedinim medijima objavljeno, niti u bilo kom drugom organu'', istaknuto je iz FUP-a.

Navodi se da Lukač nikad nije izgubio status policijskog službenika, jer status policijskog službenika se gubi danom donošenja Rješenja o prestanku radnog odnosa, a to je 30. siječanj 2019. godine, kako je to propisano Zakonom o policijskim službenicima.

''Sva postupanja Federalne uprave policije u vezi s rješavanjem radno-pravnog statusa Dragana Lukača provedena su u okviru odredbi Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, Zakon o policijskim službenicima FBiH, Zakona o radu FBiH i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i u čitavoj proceduri sve je realizirano javno i transparentno'', stoji u priopćenju.

Istaknuto je da su "sve na početku navedene ocjene koje je objavio tisak/portali i oglašavanje preko istih u vezi s navedenim određenih kriminalnih krugova, u funkciji pokušaja destabiliziranja Federalne uprave policije i rušenja vjerodostojnosti njenog djelovanja, uz podršku skupine angažiranih insajdera iz Federalne uprave policije, s ciljem kadrovskog instaliranja podobnih kadrova na ključne pozicije u Federalnoj upravi policije, u vremenu koje slijedi".

''Federalna uprava policije će i ubuduće djelovati isključivo na osnovama zakonitosti u radu, profesionalnog odnosa i primjeni pravila struke, bez obzira na sve pokušaje utjecaja inkriminiranih pojedinaca i grupa. Kriminalno-mafijaške hobotnice mogu i dalje očekivati da će Federalna uprava policije, kao i do sada moći dobaciti puno više od petog kata i puno dalje od Konjica'', stoji u priopćenju FUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close