A oni samo ulažu u respiratore

FUCZ se žali - stalno nas napadaju i kritiziraju

Firma Profesional Medic iz Republike Srbije je sa svojom sestrinskom firmom Dre Medical iz Sarajeva ponudila besplatno obavljanje poslova instalacije i puštanja u rad u Federaciji BiH, što je FUCZ uz suglasnost Federalnog stožera civilne zaštite prih
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz sve napore koje posljednjih dana ulažemo da bismo respiratore, koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila još u travnju iz Kine, što prije dostavili bolnicama i stavili na korištenje pacijentima, konstantno smo u situaciji da se branimo od napada pojedinaca i pojedinih medija u kojima tvrde da se radi o neispravnim aparatima, da oni nisu za pacijente oboljele od koronavirusa, a od prije nekoliko dana i da ih instaliraju nestručni inženjeri, neovlaštena firma, te da se igramo ljudskim životima u Federaciji BiH – priopćila je Federalna uprava civilne zaštite.

Kako naglašavaju u priopćenju, s obzirom da se radi o krajnje opasnim tvrdnjama koje mogu izazvati paniku i strah među građanima i oboljelima, ponovo su prisiljeni reagirati i naglasiti kako se nitko od njih ne igra ljudskim životima i kako krajnje odgovorno pristupaju cijelom ovom procesu, od angažiranja servisera, preko garancija proizvođača, do certifikata koji se izdaju bolnicama prilikom instaliranja.

''Ponavljamo i naglašavamo: respiratore instalira firma koja ima ugovor o poslovnoj suradnji sa firmom koja je jedini ovlašteni zastupnik i serviser proizvođača iz Kine. Za ispravnost respiratora garantiraju proizvođač i njihov zastupnik, odnosno ovlašteni serviser. Za ispravnost respiratora garancija je certifikat firme koja ih instalira, a korištenje je u skladu sa svim specifikacijama koje je predvidio proizvođač, a za što su serviseri obučili doktore. Kao što smo u više navrata putem medija upoznali javnost FUCZ je sve učinila da provede zakonit postupak instaliranja i puštanja u rad respiratora ACM812A i da se nakon toga izvrši verifikacija tih medicinskih sredstava. Proveli smo dva postupka javnih nabavki na koji se nije javio niti jedan ovlašteni predstavnik proizvođača u okruženju, kao i iz EU. Firma Profesional Medic iz Republike Srbije je sa svojom sestrinskom firmom Dre Medical iz Sarajeva ponudila besplatno obavljanje poslova instalacije i puštanja u rad u Federaciji BiH, što je FUCZ uz suglasnost Federalnog stožera civilne zaštite prihvatila. Prema izjavama generalnog direktora Professional Medica i prema dopisu koji su dostavili u FUCZ, na isti način, dakle besplatno, instalirali su preko 1000 respiratora u Srbiji i Crnoj Gori. Na isti način su instalirali i 50 respiratora u RS u Bosni i Hercegovini. Njihova ponuda je bila jedini način da se respiratori dostave do krajnjih korisnika, dakle bolnica i bolesnih ljudi u tim bolnicama. Dakle, Profesional Medic je firma sa izuzetnim iskustvom u nabavci i instaliranju medicinskih sredstava, pa tako i respiratora. Pored toga, potrudili su se da od proizvođača dobiju autorizaciju kao ovlašteni predstavnici za Bosnu i Hercegovinu'', navodi se u priopćenju za javnost.

Nažalost, zbog ozbiljnih optužbi, laži i neistina, koje su proteklih dana pojedinci puštali u javnost, navode iz FUCZ, pravnim putem će morati zaštiti zakonitost našeg rada, jer je to jedini način da se zaštite i pokažu da raspolažu svom potrebnom dokumentacijom i dokazima da se radi o ispravnim respiratorima koji u vrijeme kad svakodnevno svjedočimo povećanju broja oboljelih što prije moraju biti na raspolaganju doktorima odnosno oboljelima.

''Nažalost i dalje, čak i respiratori koje smo dostavili bolnicama i koje su serviseri instalirali ne mogu biti pušteni u funkciju zbog problema koji su se pojavili oko verifikacijske laboratorije Verlab, odnosno informacije da nemaju akreditaciju za obavljanje tog posla. Još uvijek čekamo odgovore svih nadležnih institucija kako bismo znali kako da se odredimo prema tom pitanju. Na kraju, opet ponavljamo da je nama jedini cilj da što prije stavimo potpuno ispravne i upotrebljive respiratore na raspolaganje bolnicama i u tom cilju poduzimamo sve potrebne napore'', priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close