Obustavljena verifikacija malininih respiratora

Iz "Verlaba" oni su obavješteni od FUCZ-a da se obustavlja verifikacija respiratora s obzirom da su, kako je rečeno, pročitali u medijima da „Verlab“ nije akreditiran
Vijesti / Flash | 17. 11. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Verifikacijski laboratorij „Verlab“ d.o.o. Sarajevo danas je uputio zahtjev Institutu za akreditiranje BiH (BATA) u kojem rezolutno traži da BATA i direktor Instituta Željko Medak bez odlaganja objave izvinjenje u sredstvima javnog informiranja zbog, kako su napisali, egzaltiranih istupa direktora BATA-e, a čija je "izravna posljedica i obustavljanje zakonske verifikacije respiratora unutar postupka javne nabavke koji je proveden pod brojem 07-11-13-354/20 od strane ugovornog organa - Federalne uprave civilne zaštite“.

 

Kako je za Dnevni avaz jutros rečeno iz "Verlaba" oni su obavješteni od FUCZ-a da se obustavlja verifikacija respiratora s obzirom da su, kako je rečeno, pročitali u medijima da „Verlab“ nije akreditiran.

Verifikacija je trebala biti obavljena jutros u 10 sati u UKC Tuzla.

Podsjetimo, Agonija o 100 respiratora koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" kupilo u Kini za vrtoglavih 10,5 milijuna KM traje već više od sedam mjeseci.

Zbog sumnjive nabavke još krajem travnja Tužiteljstvo BiH je, podsjetimo, otvorilo istragu protiv vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, premijera FBiH Fadila Novalića, te direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka.

Rade, ne rade Mjesecima su respiratori kupili prašinu u magacinu jedne privatne firme u Rajlovcu. Kada je konačno došao dan njihove raspodjele i instalacije, krajem listopada, za četiri respiratora je utvrđeno da nisu ispravni, odnosno da nisu prošli verifikaciju. Tada je priopćeno da dva respiratora koja su raspodijeljena na KCUS, te dva u bolnicu u Goraždu imaju sustavni kvar.

Iz "Dre Medical" iz Sarajeva, sestrinske firme "Profesional Medic" iz Srbije (ugovorom sa FUCZ obavezali se da će besplatno instalirati respiratore iz Kine) kontaktirali su proizvođača, te je utvrđeno da u ranijem postupku nije bio podešen pritisak po preporuci proizvođača. To je otklonjeno i ustanovljeno je da respiratori rade. Barem, ova četiri pregledana.

Kopirati
Drag cursor here to close