Gašenje produkcije

FTV tvrdi: BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje

Istodobno, dodaju, njihovim se radnicima onemogućava ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2024. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Odluke Uprave BHRT-a o gašenju produkcije i realizacije radio-televizijskog programa RTV Federacije BiH, Poslovodni odbor RTV Federacije BiH pozvao je, kako navode, ''na razum i suradnju Upravu BHRT-a umjesto na daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH''.

''Uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije i BiH da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje'', navode iz Poslovodnog odbora Federalne TV.

Istodobno, dodaju, njihovim se radnicima onemogućava ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu.

Nesagledive posljedice

Poslovodni odbor Federalne radio-televizije upozorava da bi najavljene akcije BHRT-a imale nesagledive posljedice i prema partnerskim privatnim i javnim poduzećima koji preko programa RTV Federacije također obavljaju svoju osnovnu djelatnost.

''Iz svih pobrojanih razloga, zakonska odgovornost rukovodstva BHRT-a kao i odgovornost za štetu u ovom slučaju je izvjesna. Zato Upravu BHRT-a opet pozivamo na razum'', dodaju iz Poslovodnog odbora Federalne TV i dodaju:

''Poznato je da je RTV Federacije BiH do prekida naplate 31.12.2023. i raspodjele RTV takse, redovito svakomjesečno plaćala sve obveze prema BHRT-u i namjerava to i dalje činiti čim se uspostavi raspodjela RTV takse utemeljena na zakonskim osnovama. Podsjećamo da smo po ovom osnovu za više od 200 prethodnih mjeseci BHRT-u uredno uplatili više od 100 milijuna konvertibilnih maraka. Upravi BHRT-a je dobro poznato da ove obaveze ne ispunjavamo uredno u samo posljednja četiri mjeseci kada smo ostali bez RTV takse kao osnovnog prihoda, a za prekid Ugovora o RTV taksi 31.12.2023. svojim nepotpisivanjem odgovornost snosi BHRT. Znači, plaćali smo sve usluge više od dvadeset godina i sada, jer nismo platili posljednja četiri mjeseca iz opravdanih navedenih razloga, BHRT je odlučio ugasiti program RTV Federacije BiH''.

Kažu kako je to ''nedopustivo u poslovnoj i svakoj drugoj etici, a kako se radi o javnim servisima, plaše se da ima i elemente kaznenog djela''.

Nije jasno zašto BHRT odbija prijedloge

''U istom razdoblju kada smo lišeni osnovnog prihoda od RTV takse, BHRT je od resornog Ministarstva dobio 4 milijuna konvertibilnih maraka da bi se nastavio rad BHRT-a, a ne da kompletna sredstva časkom potroši i počne gasiti program federalnog javnog servisa. Umjesto da se iscrpljujemo, pozivamo BHRT da napokon pristupimo potpisivanju Ugovora sa Elektroprivredom BiH koji će s jedne strane jamčiti zakonsku raspodjelu RTV takse, a s druge strane će omogućiti veće prihode za BHRT i do nekoliko milijuna maraka godišnje kako je to FTV u protekla 2 mjeseca konkretnim internim Ugovorom dvaju Emitera i nudila.

Nije nam jasno zašto BHRT uporno odbija ovakve prijedloge, a da pri tom nije ponudio niti jedan drugi na Zakonu utemeljen prijedlog. Ponavljamo da bi realizacija ovih prijedloga omogućila nesmetano emitiranje programa oba javna emitera, plaće za sve radnike u njima i ostanak u postojećim zakonskim okvirima koji jamče jedinstveni Javni servis u Bosni i Hercegovini.

Ovim priopćenjem Poslovodni odbor poziva sve relevantne institucije i pojedince da zaustave gašenje programa Javnog servisa RTV Federacije BiH'', stoji u pismu za javnost koje potpisuje Poslovodni odbor RTV Federacije BiH.

Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede, 8.5.2024. godine, od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH.

Mjere se uvode zbog neizmirenih dugovanja RTV FBiH prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca prosinca 2023. godine do 6.5.2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a.

Dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u po ovom osnovu na dan 6.5.2024. godine iznose 1.590.971,69 KM.

Istovremeno, dug BHRT-a prema RTV FBiH na isti dan je 364.511,50 KM.

Ova Odluka se odnosi na sve usluge izuzev:

– pružanja usluga za produkciju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije;
– usluga preuzimanja pošte za RTV FBiH, za čiju dalju distribuciju u zgradi RTV Doma u Sarajevu će biti odgovorna Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine.

''Svjesni smo težine i ozbiljnosti ove Odluke, ali u interesu svih zaposlenih i funkcioniranja BHRT-a, a zbog nemogućnosti dogovora sa menadžmentom RTV FBiH, bili smo prinuđeni donijeti Odluku jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta'', navode iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

U slučaju izmirenja obveza, privremene mjere će se staviti van snage, priopćeno je iz BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close