Agonija traje

Djelatnicima BHRT-a isplaćena plaća za siječanj

Plaća je isplaćena od novca koji je kao pomoć za prevazilaženje krize osiguralo Vijeće ministara BiH.
Gospodarstvo / Posao | 29. 02. 2024. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djalatnici BHRT-a u srijedu su primili plaću za siječanj. Desetak dana ranije isplaćen im je i topli obrok, tako da u ovome trenutku javni servis prema njima s izuzetkom doprinosa nema dugovanja.

Pravo je čudo, bolje će upućeni reći, kako je menadžment ove kuće uspio od kraja prosinca do danas sve isplatiti prema 900 djelatnika, s obzirom da je kuća dovedena do zida i da nema načina se financira.

Spriječiti kolaps

Jasno, plaća je isplaćena od novca koji je kao pomoć za prevazilaženje krize osiguralo Vijeće ministara BiH. Riječ je o četiri milijuna maraka o kojima je odluka donesena još u siječnju, međutim ostale procedure do dolaska novca na račun BHRT-a su potrajale.

A traje i agonija koja je zakrpljena tek za poneki mjesec. U međuvremenu su u zajedničkoj izjavi Delegacije EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i veleposlanstvo Velike Britanije i SAD-a pozvale vlasti u našoj državi da bez odlaganja preduzmu mjere kako bi spriječile kolaps javnog RTV sustava.

"Javni RTV sustav bi trebao da ima ključnu ulogu u očuvanju demokratskih principa, informiranju građana i promovisanju slobode informacija. Međutim, zbog višegodišnjeg političkog uplitanja i lošeg upravljanja, javni RTV sustav je doveden na rub nelikvidnosti, što ugrožava realizaciju funkcije u službi javnog interesa i predstavlja ozbiljnu prijetnju medijskom pluralizmu i demokratskom dijalogu", naveli su.

Osposobljavanje javnog RTV servisa

Nesprovođenje Zakona o javnom RTV sustavu BiH omogućilo je političkim pritiscima te stranačkim i etnonacionalističkim agendama da ugroze uređivačku nezavisnost javnog RTV sistema i naruše povjerenje u njegovu sposobnost da pruža nepristrasne i objektivne informacije.

"Pronalaženje održivog modela za finansiranje javnog RTV sistema predstavlja ključan prioritet na europskom putu, dio je relevantnih obveza koje je BiH preuzela kao država članica OSCE-a, ali je i jedan od preduvjeta za integraciju i funkcioniranje sistema kao cjeline i kao takav zahtijeva hitno rješavanje", dodaje se.

Zaključuju da, paralelno s tim, vlasti u BiH trebaju podržati napore za osposobljavanje javnog RTV sistema da odgovori potrebama modernog digitalnog okruženja.

Preduvjet za ulazak u EU

Pravilno funkcioniranje javnog RTV sistema nije samo stvar slobode medija, već i pokazatelj posvećenosti Bosne i Hercegovine demokratskim vrijednostima i vladavini prava, zaključak je.

"Uz ostale obaveze održiv javni servis je bitan preduvjet za ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Ovo nije trajno rješavanje pitanja održivosti, ali je podrška koja je potrebna BHRT-u u ovom teškom periodu. Bosna i Hercegovina pored privatnih medija mora da ima nešto što dolazi i pod pokroviteljstvom države BiH, a to su javni servisi, kao što je BHRT i stoga je iznalaženje njegovog održivog finansiranja od velike važnosti", rekao je državni ministar prometa Edin Forto.

Sredstva od Vijeća ministara će BHRT-u omogućiti da u vrlo teškoj situaciji u kojoj su se našli od početka godine, da u periodu od dva-tri mjeseca ispune dio obveza.

"Sredstva će biti upotrijebljena na najbolji mogući način. Nužno je da se iznađu rješenja za financiranje javnih servisa BHRT-a i FTV-a do izmjena zakona na državnom nivou. RTRS je izašao 2017. iz sustava javnog emitiranja. Nadamo se da će se to riješiti u sudskom sporu koji traje", zaključio je direktor Belmin Karamehmedović.

BHRT se našao u teškoj situaciji nakon što je 31. prosinca 2023. Elektroprivreda BiH prestala s naplatom RTV takse na teritoriji FBiH, jer ugovor nije produžen.

Kopirati
Drag cursor here to close