UABNOR

Mostarski antifašisti: Malobrojne žrtve u Bleiburgu

Navode kako ih ''zabrinjava da se Katolička crkva uključuje u takve perfidne političke igrokaze, crkva koja se, bar verbalno, zalaže za zajednički život, toleranciju  i jednakost svih''.
Vijesti / Politika | 09. 05. 2020. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarsko Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) pisalo je Međureligijskom vijeću BiH navodeći kako nakon najavljenog služenja mise za žrtve Bleiburga 16. svibnja ove godine u Sarajevu ''izražavaju zabrinutost zbog mogućih posljedica tog dešavanja u Bosni i Hercegovini''.

''Sama najava izazvala je lavinu reakcija i najava mogućih dešavanja. Po našem mišljenju sve to može značajno poremetiti međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i još više usložniti političke odnose na svim nivoima u državi. Uz to, mi cijenimo da je ova komemorcija u Sarajevu politički čin koji oživljava fašizam na tlu Sarajeva, grada koji je u periodu 1941. do 1945. godine, ali i 1992. do 1995. godine podnio velike žrtve fašističkog terora. Komemoracija je dio scenarija snaga koje, nakon energičnog sankcioniranja ustaške promidžbe od strane austrijskih vlasti, svoje djelovanje žele prenijeti u Sarajevo i na tlo Bosne i Hercgovine i tako doprinijeti njenoj daljnjoj destabilizaciji'', kažu u pismu.

Navode kako ih ''zabrinjava da se Katolička crkva uključuje u takve perfidne političke igrokaze, crkva koja se, bar verbalno, zalaže za zajednički život, toleranciju  i jednakost svih''.

''Gdje je u ovom činu jednakost ljudi, ako se neselektivnim sjećanjem na Bleiburg izjednačavaju malobrojne nevine žrtve sa većinskim krugom ratnih zlikovaca i ako se Sarajlijama nudi sudjelovanje u podsjećanju na ustaške zločince. To je atak protiv slobodarskog, demokratskog i antifašističkog Sarajeva. Mi smo za slavljenje slobode, a ne za slavljenje zločinaca koji su u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ostavili zastrašujući krvavi trag. Zbog svega navedenog i već stvorene ogromne zabrinjavajuće energije oko ovog skupa, molimo vas da se snagom svog autoriteta uključite u dešavanja i pomognete razriješenju nastalog problema'', navodi UABNOR Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close