Traže više plaće

HNŽ: 4.000 zdravstvenih radnika od četvrtka u generalnom štrajku

''Razlika u plaći zdravstvenih radnika u HNŽ i u KS je 300 KM ako ne i više. Tražimo povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, imamo na to pravo kao i svi drugi radnici'', navodi Anić.
Gospodarstvo / Posao | 31. 10. 2023. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 4.000 radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak, 2. studenog u osam sati, stupit će u generalni štrajk, potvrdio je Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Predstavnici sindikata ovo su najavljivali cijelo ljeto, nadajući se da će Vlada i resorno ministarstvo zdravstva na čelu sa ministrom Goranom Opsenicom, sjesti za stol i sa njima pronaći rješenje.

No, to se nije dogodilo.

Kolektivni ugovor istekao 21. svibnja

''Niti ministar Opsenica, niti ministar financija Adnan Faladžić nikada nas nisu pozvali na razgovor, niti su nam se pismeno obraćali'', ističe Anić.

Kolektivni ugovor radnicima u zdravstvu HNŽ istekao je 21. svibnja, odnosno 21. kolovoza, jer u klauzuli ugovora stoji da se njegovo zakonsko važenje može produžiti još tri mjeseca, što prema riječima Anića, znači da svi uposleni u zdravstvenim ustanovama HNŽ više od dva mjeseca rade mimo zakona.

Radnici su nezadovoljni visinom plaća koje dobivaju. Naime, visina satnice radnika u zdravstvu HNŽ iznosi 2,30 maraka, što je, kako ističe Anić, ispod zakonski propisane u Federaciji BiH koja je 2,31 KM.

''Razlika u plaći zdravstvenih radnika u HNŽ i u KS je 300 KM ako ne i više. Tražimo povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, imamo na to pravo kao i svi drugi radnici'', navodi Anić.

Tijekom generalnog štrajka primat će se samo hitni slučajevi i životno ugroženi.

''Ogroman je to broj pacijenata koji neće dobiti adekvatnu zdravstvenu uslugu, jer se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar liječe i građani iz još tri županije, osnivača zdravstvene ustanove, (ZHŽ, HBŽ i SBŽ).

Ispred svake zdravstvene ustanove bit će trijažni punkt, a štrajkački odbor će kontrolirati da li se štrajk provodi onako kako treba. Dakle, od četvrtka ujutro sve specijalističko-konzultativne ambulante neće primati pacijente. Zdravstvenu uslugu dobit će samo hitni slučajevi i životno ugroženi građani. Cijelo ljeto borili smo se da do ovoga ne dođe, ali nismo uspjeli, ovo je jedino oružje koje sindikat ima kako bi prisilio Vladu da djeluje. Vlada je odgovorna za sve, pa i zdravstvene radnike, i oni su prava adresa za rješavanje naših problema'', naglašava Anić.

Iz Vlade upućuju na osnivače

No, iz Vlade HNŽ krajem kolovoza su kazali "kako oni nisu prave adrese za rješavanje navedene problematike zdravstvenih radnika, te da su to osnivači i poslodavci zdravstvenih ustanova".

Poručili su "da će Vlada, shodno svom fiskalnom kapacitetu, nakon što se ostvari korektan dijalog između osnivača i poslodavaca sa sindikatima i dođe do iznosa koji je realno moguć, prihvatiti jednu trećinu obaveza".

'' To je stara floskula Vlade HNŽ koju stalno ponavljaju. Prvo, radnici u zdravstvu potpisuju kolektivne ugovore sa premijerom i ministrom zdravstva, dakle, mi ne potpisujemo nikakav ugovor sa našim poslodavcima. Vlada je poslodavac mom poslodavcu i svim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ. Oni dobro znaju da bolnica ne može davati novac ako njoj Vlada daje sredstva za plaće. Prebacivanje lopte na poslodavce kojima je Vlada poslodavac je suludo'', zaključuje Anić.

Kopirati
Drag cursor here to close