Uz pokaznu vježbu

FOTO | Čapljina: Vatrogascima uručena specijalizirana oprema za gašenje požara

Svečana dodjela opreme, čiju je nabavku financirala EU u sklopu projekta ''Zajednički odgovor'', održana je u sklopu događaja ''Intervencije zaštite i spašavanja u zaštićenim područjima''.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2023. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parku prirode Hutovo Blato u Čapljini uručena je danas specijalizirana oprema namijenjena vatrogasnim jedinicama iz BiH.

Svečana dodjela opreme, čiju je nabavku financirala EU u sklopu projekta ''Zajednički odgovor'', održana je u sklopu događaja ''Intervencije zaštite i spašavanja u zaštićenim područjima''.

Foto: Bljesak.info /  Vatrogascima uručena specijalizirana oprema za gašenje požara

Vrijednost uručene opreme je preko 80.000 KM.

Oprema je nabavljena s ciljem unapređenja službi za intervencije na terenu, a o važnosti ove opreme, kao i o cijelom projektu, govorili su Eugen Ćubela, v.d. ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, Smiljan Vidić, gradonačelnik Grada Čapljina, Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Josip Vekić, voditelj Službe zaštite Parka priode Hutovo blato i Mirko Cicmil, član Službe zaštite i spašavanja Plužine (CG).

Foto: Bljesak.info /  Vatrogascima uručena specijalizirana oprema za gašenje požara

Vatrogasne jedinice iz BiH i Crne Gore izvele su interventnu vježbu gašenja požara na nepristupačnim područjima Parka prirode i na taj način predstavili metode rada u slučaju požara u zaštićenim područjima.

Projekt ''Zajednički odgovor'' radi na unapjeđenju sustava prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH - CG, te fleksibilnosti sustava da odgovori na nove izazove, kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unapređenje prekogranične suradnje.

Na projekt je posebno ponosan Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

''Svjedoci smo sve većeg broja požara i raznih drugih nepogoda često uzrokovanih ljudskim faktorom koji svake godine stvaraju ogromne materijalne štete, odnose ljudske živote te uništavaju rijeke, biljne i životinjske vrste u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Stoga smo ovdje u Parku prirode Hutovo blato radili na jačanju kapaciteta vatrogasnih jedinica za intervencije na terenu. Kroz projekt prekogranične suradnje sa Crnom Gorom 'Zajednički otpor' uspostavili smo suradnju i ovlasti Civilne zaštite i spašavanja generalno.

Foto: Bljesak.info / Eugen Ćubela

U travnju 2023. godine radili smo obuke za naše članove dobrovoljnih vatrogasnih društava gdje je učešće uzelo 10 društava, od čega sedam iz BiH i tri iz Crne Gore.

Sada smo radili na nadogradnji i jačanju kapaciteta sa fokusom na protokole, mjere i nadležnosti u zaštićenim područjima. Vatrogasnim jedinicama iz BiH ovom prilikom dodijelit ćemo značajna materijalna sredstva u opremi u vrijednosti preko 82.000 KM koja će omogućiti bolje i efikasnije intervencije na terenu'', rekao je Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ.

''Ovaj projekt i vježba jako su važni i drago nam je što se na području našeg grada održava ova zajednička vježba jer smo ponosni na našu službu Civilne zaštite. Znamo da prirodne katastrofe ne biraju vrijeme kada će nastupiti tako da je potrebno da na području prevencije i intervencije i saniranju šteta ove snage djeluju koordinirano i drago nam je što će se uručiti oprema. Obučenost kadrova bez opreme ne znači ništa, a ovako imamo kompletnu sliku i nadamo se da će ova vježba pokazati obučenost i kvalitetu u ovoj prekograničnoj suradnji na spašavanju i otkljanjanju poteškoća koje se događaju u prirodnim katastrofama'', rekao je za Bljesak.info Darko Šimović, pomoćnik gradonačenika grada Čapljine i član gradskog stožera Civilne zaštite.

Opremom je zadovoljan i Mate Jurković, šef čapljinskih vatrogasaca.

Foto: Bljesak.info / Mate Jurković

''Vježba koju radimo u Parku prirode Hutovo blato tiče se zaštićenih područja, a iznimno nam je drago što se to događa upravo ovdje na području Čapljine. Zaštićena područja uvijek se razlikuju od intervencija u tzv. nezaštićenim područjima.

Nama je problem upravo ovdje na ovom području Hutova blata zato što je onemogućen prilaz vatrogasnim vozilima. Uvijek moramo tražiti alternative da bi gasili požare u PP Hutovo blato, a te alternative su pumpe i čamci.

U ovoj doniranoj opremi su dvije pumpe koje će nam biti od velike pomoći i puno će nam značiti u obavljanju posla u ovom Parku prirode'', kazao je Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina.

Foto: Bljesak.info /  Vatrogascima uručena specijalizirana oprema za gašenje požara

''Ovim putem htio bih se zavaliti upravi Civilne zaštite i vatrogascima na lijepom dočeku, na prelijepoj suradnji, na lijepom druženju. Mi smo ovdje već treći dan, imali smo par teorijskih predavanja, pa ćemo odraditi vježbu koju smo pripremili jučer.

Moram kazati kako nismo sklopili samo suradnju ovdje u Čapljini nego i prijateljstvo i siguran sam da ćemo nastaviti to održavati. Naučili smo dosta bitnih i važnih stvari nama za naš posao jer svaki put kad dođemo naučimo i čujemo nešto novo tako da za ovaj projekt i gostoprimstvo imamo sve riječi pohvale.

Jako dobar projekt i odlična je stvar kroz koji smo mi uključeni, a ovaj projekt je nešto što je mene kao osobu jako poboljšalo u mnogim stvarima i razveselilo što sam upoznao sve ove ljude koji su ovdje danas prisutni', izjavio je Mirko Cicmil, član Službe zaštite i spašavanja općine Plužine.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, rekao je kako su opremu birali stručni ljudi.

”Svu opremu praktično su birali svi stručni ljudi iz Službe zaštite i spašavanja pripadajućih općina Hercegovačko-neretvanske županije sa bh. strane, a isto tako i sa crnogorske strane. Udruženje Link je administrativno-tehnički voditelj ovog projekta, a sva stručna znanja nam pružaju praktično stručne službe.

S naše strane to je Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, a sa Crnogorske strane to je organizacija Forst Montenegro koja je izuzetno jaka nevladina udruga koja radi na promociji zaštiti i spašavanju i na unaprijeđenju raznih službi u Crnoj Gori. Iz ovog projekta svih devet gradova i općina iz naše županije dobit će neke opreme koje su oni su sami tražili da im treba za njihovo funkcioniranje jer ne znamo što im treba”, zaključio je Majić.

Projekt financira Europska unija u okviru Programa Prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Europska unija osigurala oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Realizacija projekta je počela 1. srpnja 2022. i trajat će dvije godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ u suradnji sa partnerima - Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE).

Kopirati
Drag cursor here to close