Epidemiološka situacija

Forto: Sarajevo je trenutno najveće žarište u Europi

Forto je istaknuo da je osnovni postulat kriznog komuniciranja da se javnosti mora obratiti jasno i govoriti istinu koliko god ona teška bila.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2021. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici koja je počela, razmatraju informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj koronavirusom, kao i mjerama koje se poduzimaju u nadležnim institucijama KS.

Prije obraćanja predstavnika zdravstvenih institucija, KCUS-a, Opće bolnice "Prof.dr Abdulah Nakaš", Hitne pomoći, Zdravstvenog osiguranja KS, Doma zdravlja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS te predsjednika Kriznog stožera i ministra zdravstva Harisa Vranića, županijski premijer Edin Forto upozorio je kako je Sarajevo trenutno najveće žarište zaraze u Europi.

''Sarajevo je trenutno najveće žarište u Europi. To je istina, svi koji kažu da nije tako, ne obraćaju pažnju. Zbog toga svi zajedno danas moramo diskutirati šta nam je dalje činiti, da siđemo sa mjesta broj jedan u Europi'' - poručio je Forto.

Istakao je da je osnovni postulat kriznog komuniciranja da se javnosti mora obratiti jasno i govoriti istinu koliko god ona teška bila.

Forto je također izrazio očekivanje da će Skupština KS pružiti nedvosmislenu podršku kako bi se stvorili mehanizmi za suzbijanje koronavirusa, ali i kako bi se pružila podrška gospodarstvu.

Podsjetimo. BiH je u ponedjeljak potvrđeno nešto manje od 600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no čak 63 smrtna slučaja povezana s covidom, a predstavnici vlasti i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se stanje neprekidno pogoršava i podsjeća na ono iz talijanskog Bergama s početka pandemije.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, nakon testiranja nešto manje od 2500 uzoraka što je gotovo dvostruko manje nego radnim danima, zaraza je potvrđena kod najmanje 582 osobe. Prošlog je tjedna, uz prosječna testiranja od oko četiri do četiri i pol tisuće uzoraka, dnevni broj novozaraženih prelazio granicu od tisuću.

Zaraza se nastavlja širiti svim dijelovima zemlje, no posebice dramatične vijesti vezane su za Sarajevo pa je predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto kazao kako je taj dio zemlje "u scenariju Bergamo".

Prema podaci županijskog zavoda za javno zdravstvo novozaraženih je u ponedjeljak bilo više od 500, a 13 oboljelih od covida je umrlo.

Liječnik Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) Mirsad Granov kazao je kako očekuju priliv sve većeg broja pacijenata. Uprava KCUS-a u ponedjeljak je proglasila izvanredno stanje za svoje zaposlenike i ukinula sva odsustva i godišnje odmore kako bi mogli skrbiti o pacijentima na odjelu za covid, kojih je trenutačno 519.

"Pribojavamo se najgoreg scenarija gdje ćemo imati smrtnost od 10 i 20 posto", kazao je Granov.

Te se brojke ne podudaraju s onima koje objavljuje entitetski zavodi, no to je rezultat činjenice da je i prikupljanje podataka u BiH zbunjujuće jer različite vlasti imaju različite metodologije kako to čine pa je nemoguće doznati kakvo je stanje u realnom vremenu.

Kopirati
Drag cursor here to close