Suzbijanje koronavirusa ključanjem kantona

Vikend ključanje Sarajeva

Od petka u 20 sati na području Kantona Sarajevo, zbog pogoršane epidemiološke situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, na snagu je stupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev određenih djelatnosti.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2021. u 07:53 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od petka u 20 sati na području Kantona Sarajevo, zbog pogoršane epidemiološke situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, na snagu je stupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev određenih djelatnosti.

Odluku o zabrani donijela je Vlada Kantona Sarajevo u ponedjeljak 8. ožujka.

Iz zabrane, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, izuzete su trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, ljekarne, benzinske crpke, prodavnice hrane za životinje, specijalizirane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti.

Isto važi i za kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, aerodrom, kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu, hotele i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, subjekte koji se bave proizvodnom djelatnosti, subjekte koji se bave pogrebnim i srodnim djelatnostima i gradilišta.

U ovom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata poslovnim subjektima, u periodu dok traje zabrana, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.
Sportska natjecanja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tijekom trajanja propisane zabrane, ali bez publike.

U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima koji su izuzeti iz zabrane.

Za provođenje navednih mjera zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Zaključkom je također naloženo i specijalistima radiolozima-senolozima iz primarne zdravstvene zaštite da u okviru svog redovnog posla čitaju i RTG nalaze pluća iz COVID ambulanti.

Zaključak o zabrani rada donesen je na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Građanima nije zabranjeno kretanje, osim za vrijeme policijskog sata na području Federacije Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 23 do pet sati.

Kanton Sarajevo u posljednjih nekoliko dana bilježi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, a stručnjaci i nadležni organi pozivaju na poštivanje mjera. Najavljene su i strože kontrole kada je u pitanju poštivanje propisanih mjera, među kojima su pravilno nošenje maski, održavanje distance i poštivanje ograničenja broja ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u četvrtak je najavio vraćanje online nastave u KS. Kantonalna vlada je pokrenula niz aktivnosti u vezi s procesom nabavke cjepiva, koje su, prema mišljenju mnogih stručnjaka, put nade ka kraju pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close