Vijeće mladih FBiH

Financijska izdvajanja za mlade institucijama FBiH nisu važna

"Moramo naglasiti da je odgovornost institucija vlasti, pa tako i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da osluškuje potrebe svojih građana te djeluje u pravcu njihovog poboljšanja".
Vijesti / Flash | 28. 10. 2023. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici i zastupnice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH su neizglasavanjem amandmana na proračun Federacije BiH za 2023. godinu zanemarili mlade i uskratili im adekvatna sredstva za poboljšanje njihovog položaja, tvrdi Vijeće mladih FBiH.

Zahtjevi

1. Povećanje Transfera za mlade po hitnom postupku prilikom kreiranja Proračuna Federacije BiH za 2024. godinu;

2. Obrazloženje klubova zastupnika svih suzdržanih prilikom izjašnjavanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o njihovoj odluci;

3. Detaljno obrazloženje za neprihvaćanje Amandmana koji se odnosi na povećanje Transfera za mlade

Naime, na 8. vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj u srijedu, 25. listopada 2023. godine predložen je amandman za povećanje Transfera za mlade sa 400.000,00 KM na 1.000.000,00 KM, a na osnovu Prijedloga o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2023. godinu. Ovaj amandman predložen je u skladu s zaključkom donesenim na 33. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije održanoj 6. lipnja 2022. godine, kojim se: "Zadužuje Federalno ministarstvo kulture i sporta da planira povećanje izdvajanja za Transfer za mlade sa 400.000,00 KM na 1.000.000,00 KM za 2023. godinu i navedeni iznos izdvoji u Proračunu Federacije BiH za 2023. godine, a koji će biti namijenjen za provedbu Strategije prema mladima Federacije BiH i projekte za mlade".

Iako je sam Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ranije prepoznao potrebu povećanja financijskih sredstava unutar Transfera za mlade, politička previranja ponovo su zaustavila ovaj već pokrenuti proces i pokazala sistemsku neposvećenost pitanjima mladih.

Na prvom, elektronskom glasanju, 57 prisutnih zastupnika glasalo je ZA povećanje Transfera za mlade, njih 6 je bilo suzdržano, dok nijedan zastupnik nije bio protiv. Međutim, uslijed tehničkih problema ali i zahtjeva potpredsjednika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za pojedinačno izjašnjavanje, parlamentarna većina izglasala je proces pojedinačnog izjašnjavanja.

Tom procedurom su zastupnici spriječili povećanje sredstava za mlade u 2023. godini jer ih je ZA bilo tek 32, a suzdržanih čak 48.

Ovakvim istupanjem i nepružanjem podrške mladima u Federaciji BiH, zastupnici su još jednom pokazali da se pitanje mladih tretira kao političko pitanje i da o položaju mladih odlučuje političko opredjeljenje unutar institucija.

"Moramo naglasiti da je odgovornost institucija vlasti, pa tako i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da osluškuje potrebe svojih građana te djeluje u pravcu njihovog poboljšanja".

Još jedna prilika za mlade je propuštena, imamo li vremena čekati novu?

Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine kao krovna organizacija mladih u Federaciji BiH prepoznata Zakonom o mladima FBiH kroz svoj rad jednako zastupa interese svih mladih u ovom bh. entitetu i zalaže se za borbu protiv diskriminacije mladih na bilo kojoj osnovi. Namjera krovne organizacije mladih nije da obeshrabri mlade tijekom pozivanja na odgovornost institucija vlasti, već da ih potakne da ravnopravno učestvuju u odlukama institucija vlasti i kreiraju bolje prilike i položaj za vlastito djelovanje.

Napominjemo, ovo je još jedna neuspjela odluka kojom se položaj mladih znatno otežava, a njihova volja za ostankom značajno umanjuje.

Kopirati
Drag cursor here to close