Rasprava

Federalni parlament: Stigle zamjerke na ovogodišnji proračun Federacije BiH

Zastupnik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istaknuo je da proračun nije ni razvojni, a niti socijalni, nego ''inflatorni'' jer su građani više platili poreza u prošloj godini zbog inflacije koja je bila blizu 18 posto.
Vijesti / Flash | 25. 01. 2023. u 18:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo četiri sata od početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH počela je rasprava o Prijedlogu ovogodišnjeg federalnog proračuna, koji je prva točka dnevnog reda.

Zastupnik Admir Čavalić je uime Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma konstatirao je da Odbor sa devet glasova "za" i jednim suzdržanim prihvatio proračun uz zaključke među kojima je i zaključak da se ovaj dom danas izjasni.

Nije inovativan

''Radi se o zaključku da se preporučuje Vladi Federacije BiH da se prilikom raspodjele financijskih sredstava u iznosu od 200 milijuna KM prema županijama drži popisa iz 2013. godine kao i ranije'' – istaknuo je Čavalić.

Kao predsjednik Kluba Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, istaknuo je stav Kluba, da proračun nije razvojni, već socijalni. Najveća kriitka je, međutim, da proračun nije inovativan.

''Žao mi je da tek u četiri sata poslijepodne počinjemo raspravu o proračunu. Veoma je optimistična bila federalna ministrica financija Jelka Milićević u svom obrazlaganju, a to je potpuno nerealno u svakodnevnom životu. Najveći broj građana sve teže živi i odlazi iz zemlje. Proračun je za nešto više od 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg i kada izdvojimo sredstva koja idu za penzije i otplatu duga vidjet ćemo šta ostaje za građane'' – kazala je predsjednica Kluba zastupnika DF-GS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina.

Iako se radi o milijunskim iznosima koji su planirani za osjetljive kategorije, invalide i roditelje -njegovatelje, smatra da su nedovoljni za sustav socijalne zaštite.

Govoreći o poljoprivredi, kaže da je jasno da budžet neće doprinijeti kapitalnim ulaganjima, a u stvarnosti ''vidimo da ljudi nisu motivirani da razvijaju svoju proizvodnju''.

''Nije riječ o blagostanju''

Zastupnik Kluba SDA Miralem Galijašević naglašava da izradu proračuna treba staviti u politički i ekonomski kontekst.

''Ovo je najveći proračun do sada. Mislim da je ovo rezultat odgovorne poreske politike. Očito da je oprezna financijska politika Vlade dala rezultate. Vlada je vođenjem odgovornih politika u protekle četiri godine ostvarila suficite i održala punu likvidnost svih isplata'' – naveo je Galijašević.

Zastupnik Kluba SDP-a Elvir Karajbić istaknuo je da proračun nije ni razvojni, a niti socijalni, nego ''inflatorni'' jer su građani više platili poreza u prošloj godini zbog inflacije koja je bila blizu 18 posto.

''Tako da rast proračuna nije produkt nikakvog rada vlada nego poskupljenja cijena i skupljeg života građana. Građani zantno teže žive danas nego prije godinu dana i to je rezultat rada ove Vlade, a ni u kom slučaju blagostanje o kojem Vlada govori'' – rekao je Karajbić.

Nakon izjašnjavanja o Prijedlogu proračuna, poslanici će također po hitnom postupku razmatrati popratni akt Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2023. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close