Sjednica

Federalna vlada usvojila i dala suglasnost na planove i programe rada više institucija

Vlada se upoznala s Godišnjim planom rada Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, koji je Upravni odbor ovog zavoda donio 16.12.2022. godine.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2023. u 16:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je usvojila ili dala suglasnosti na ovogodišnje planove i programe rada više federalnih institucija.

Vlada se upoznala s Godišnjim planom rada Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, koji je Upravni odbor ovog zavoda donio 16.12.2022. godine.

Usvojen je i Plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2023. godinu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o Planu rada i Financijskom planu Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju za 2023. godinu.

Danas su prihvaćeni i Program rada i Financijski plan Odbora za javni nadzor za 2023. godinu, a Federalno ministarstvo financija Vlada je zadužila da ove dokumente objavi na svojoj internet stranici.

Također je prihvaćen Plan i program rada i Plan prihoda i rashoda, s planom javnih nabavki Agencije za nadzor osiguranja FBiH, te usvojeni programi rada Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar i Federalnog zavoda za agropedologiju za 2023. godinu.

Usvojeni su godišnji planovi rada Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH. Također, usvojen je i plan rada Federalnog zavoda za statistiku za 2023. godinu, te utvrđen Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH za 2023. godinu koji će biti provođen na teritoriji Federacije BiH.

Vlada je prihvatila Plan rada i razvoja Javne ustanove Federalna novinska agencija, te dala suglasnost na ovogodišnji Plan rada Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Odluke, rješenja i izvještaji

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, donijela Odluku o visini troškova osnovne policijske obuke kandidata na Policijskoj akademiji FMUP-a.

JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar je, danas donesenim Rješenjem, dozvoljen ulazak u posjed nekretnina potpuno eksproprisanih Rješenjem Službe za geodetske poslove, katastar nekretnina, imovinsko-pravne poslove i urbanizam Općine Usora od 28.10.2022. godine, prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji. Postupak eksproprijacije vođen je radi izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Putnikovo brdo - Medakovo, na područje općine Usora, nakon što je odlukom Vlade FBiH od 23.12.2019. godine utvrđen javni interes za izgradnju ove dionice autoceste u dužini od 8,5 km.

Federalna vlada je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove u vezi s realizacijom projektnog zadatka u okviru “Brzog savjetodavnog odgovora u Paketu solidarnosti“ Europske banke za obnovu i razvoj.

Općini Bosanski Petrovac Vlada je dala suglasnosti za izdavanje u zakup dijela zemljišta na lokaciji Vrščić, JP Radio-televiziji Unsko-sanskog kantona, na period od pet godina, te Kantonalnoj upravi civilne zaštite USK, bez naknade, na razdoblje od jedne godine.

Usvojeni su Kvartalni izvještaj o napretku Projekta „Hitni projekat za COVID-19 za FBiH“ za razdoblje od 1.7. do 30.9.2022. godine, kao i izvještaj o radu Federalnog zavoda za agropedologiju za 2022. godinu.

Danas je prihvaćena informacija Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije u vezi s Uredbom o postupku usklađivanja zakonodavstva FBiH s pravnom stečevinom EU. Ovaj ured Vlada je zadužila da izradi Priručnik o postupku usklađivanja zakonodavstva FBiH s pravnom stečevinom EU, koji će biti u skladu s Uredbom o ovom postupku.

Kadrovska rješenja

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije data je prethodna suglasnost Nadzornom odboru privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo za donošenje Odluke o imenovanju Edina Čane za vršitelja dužnosti direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na razdoblje do dvanaest mjeseci. Također, dana je prethodna suglasnost ovom nadzornom odboru za donošenje Odluke o imenovanju Muhameda Suljagića za vršitelja dužnosti izvršnog direkora Sektora za tehničke poslove i proizvodnju, te Lejle Hodžić za vršiteljicu dužnosti izvršnog direktora Sektora za ekonomsko-pravne i financijske poslove privrednog društva Zrak d.d. Prije toga su dane prethodne suglasnosti ovom nadzornom odboru za razrješenje vršitelja ovih dužnosti radi isteka razdoblje na koji su bili imenovani.

Prethodna suglasnost dana je i Nadzornom odboru privrednog društva BH-Gas d.o.o. Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Mirele Šutrović-Hadžiomerović za vršitelja dužnosti izvršnog direktora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na razdoblje do dvanaest mjeseci. Prije toga je dana prethodna suglasnosti ovom nadzornom odboru za razrješenje vršitelja ove dužnosti radi isteka razdoblja na koji je bio imenovan.

Danas je izmijenjeno i dopunjeno Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Prednacrta zakona o zaštiti kritične infrastrukture u Federaciji BiH, te su u ovu radnu grupu imenovani Ilijas Karamehmedović i Haris Delić.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanje na predstojećim skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Amadeo Mandić (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo), Halko Balavac (Energopetrol d.d. Sarajevo) i Adnan Frljak (Zrak d.d. Sarajevo).

Kopirati
Drag cursor here to close