Kriza, kriza

Zbog nadmudrivanja i politike FBiH više od dvije godine u pravnom vakumu

Zbog nadmudrivanja i politike uvjetovanja već godinama u Federaciji Bosne i Hercegovine imamo za posljedicu nepotpunu Federalnu vladu, ali i blokadu u popunjavanju Ustavnog suda Federacije BiH.
Vijesti / Flash | 30. 01. 2022. u 08:05 Bljesak.info
Federacija BiH već više od dvije godine u pravnom vakumu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička kriza i međustranačka prepucavanja oko izmjena izbornog zakona, dovela su do toga da je Federacija Bosne i Hercegovine već više od dvije godine u pravnom vakumu.

Iako je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće konkursnu proceduru davno završio, nikada nije imenovano četvoro nedostajućih sudaca u Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine. Kako se čini, ovaj proces neće biti u skorije vrijeme riješen, jer za to i dalje nema spremnosti, prenosi BHRT.

Zbog nadmudrivanja i politike uvjetovanja već godinama u Federaciji Bosne i Hercegovine imamo za posljedicu nepotpunu Federalnu vladu, ali i blokadu u popunjavanju Ustavnog suda Federacije BiH. I bez obzira na mnogobrojna insistiranja i potpredsjednika Federacije da se imenovanje izvrši, to za predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru neće biti moguće sve dok ne bude Parlamentarne većine.

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH objašnjava: "Ove njegove izjave u posljednje vrijeme u kojima govori da on nije imenovao suce zato što nema Parlamentarne većine je apsolutno smiješno jer to što u ovom momentu postoji ili ne postoji Parlamentarna većina, ne može ga amnestirati na način da on ne obavlja svoje ustavom propisane poslove."

Ustavni sud, prema Ustavu Federacije BiH, broji devet sudaca, od kojih četiri suca nedostaju. Rade na ivici kvoruma i u otežanim uvjetima. Nepopunjavanje Ustavnog suda Federacije dovelo je do toga da već više od 3 godine ne funkcionira ni Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Trenutni sastav Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH je u sastavu od četvero sudaca, što za posljedicu ima nemogućnost rada od 30.6.2019. godine.

A zbog nerada Vijeća, na čekanju su i predmeti za koje je pokrenut vitalni nacionalni interes, takvih je šest, i to pretežno pokrenutih od skupštinskih klubova, u ovom slučaju Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, naglašavaju iz Ustavnog suda Federacije BiH. Pravni stručnjaci naglašavaju da, ako bi jednom od preostalih 5 sudaca prestao mandat iz bilo kojeg razloga, onda bi se ozbiljno dovelo u pitanje funkcioniranje i postojanje Ustavnog suda Federacije BiH.

Zlatan Begić, profesor navodi: "Stvar je vrlo ozbiljna jer je riječ o instituciji koja je jako važna za stanovišta očuvanja ustavnosti kao vrhunskog pravnog principa u svakoj zemlji pa tako i u BiH, na sceni je potpuna destrukcija institucionalnog sustava."

Izaslanici u Domu naroda poručuju da se ovaj problem neće riješiti još izvjesno razdoblje, jer ne postoji spremnost u ovom slučaju, kako su kazali, kod HDZ-a, te naglasili, između ostalog, da je riječ o kaznenom djelu jer je blokirana institucija koja štiti vitalni interes.

Jasenko Tufekčić, izaslanik u Domu naroda PFBIH kazao je: "Unutar HDZ nema spremnosti i da će oni ići do kraja kad je ovaj proces u pitanju to znači da nećemo vrlo brzo doći do ovog rješenja, ukoliko ne bude kvalitetnog pritiska da bi se došlo do rješenja."

"Meni je više problema zašto tužiteljstvo ne reagira jer se jasno radi o kaznenom djelu jer mora štiti instituciju Ustavnog suda i pokrenuti postupak protiv Predsjednika Federecije i na taj način napraviti pritisak kako bi se okončala procedura i dobili potpuno funkcionalan Ustavni sud", stav je Anera Žuljevića, izaslanika u Domu naroda PFBiH

A tromost naših političara da rješavaju procese u Federaciji Bosne i Hercegovine ogleda se i u činjenici da se naprimjer u Domu naroda nalazi 37 prijedloga i nacrta Zakona, koji još nikada nisu usvojeni, poput Zakona o plinu, Zakona o prekršajima, Izmjene zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja. A svi oni su ranije usvojeni u Zastupničkom domu. Zaustavljan je i niz drugih bitnih odluka poput Strategije za razvoj Federacije BiH, ali i prostornog plana Federacije. Na usvajanje u Domu naroda Federacije BiH čeka i oko 200 izvještaja, također, ranije prihvaćenih u Zastupničkom domu.

Kopirati
Drag cursor here to close