Prvi dan

Europska priča zapela na cyber sigurnosti u BiH

Vijesti / Flash | 16. 02. 2016. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje cyber sigurnosti u BiH u nadležnosti je entiteta, istaknuli su zastupnici iz Republike Srpske u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, s čime se nisu složili zastupnici iz FBiH.

Rasprava o cyber sigurnosti, odnosno o obvezama BiH u vezi s izradom pravnih propisa u domeni cyber sigurnosti u skladu s Konvencijom o cyber kriminalu i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju vođena je na inicijativu zastupnika SDP-a Saše Magazinovića.

Magazinović je podsjetio da je ranije postavio zastupničko pitanje koje se odnosi na aktivnosti Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija u vezi s pitanjem kaznenih djela počinjenih putem interneta s posebnim osvrtom na govor mržnje zasnovan na etničkoj, vjerskoj i drugim osnovama, pozivima na nasilje, ubojstva, podršku terorizmu i drugo.

"Na ovo pitanje dobio sam odgovor od Ministarstva sigurnosti rađeno u suradnji sa SIPA-om. Radi se o kvalitetnom odgovoru, ali poraznom sadržaju - da je BiH potpisnica konvencije o cyber kriminalu 10 godina, ali da nije puno učinjeno od onoga što su njezine obveze", rekao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, u odgovoru se navodi da u BiH, iako je trebalo, nije formiran tim za odgovor na računalne incidente i da postoje problemi s resursima i kadrom.

"Parlamentarcima je upućeno upozorenje da svako dalje odlaganje novih zakona i harmonizacije zakona s europskom legislativom dodatno komplicira situaciju i odgađa primjenu EU preporuka, podržava tehnološko zaostajanje zemlje, izlaže informatičke sustave u BiH većim sigurnosnim rizicima", dodao je Magazinović.

Posebno zabrinjavajućim ocijenio je zaključak Ministarstva sigurnosti BiH da je zloupotreba interneta u terorističke, ekstremističke i druge svrhe jedan od ključnih sigurnosnih problema u BiH.

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić istaknula je kako je formiranje agencije za informatičko društvo isključiva nadležnost entiteta.

"Republika Srpska je 2011. formirala Agenciju za informatičko društvo i donijela zakon o informatičkoj sigurnosti, te formirala odjeljenje za informatičku sigurnost", navela je Majkić.

Prema njenim riječima, to što ovo nije urađeno u Federaciji BiH, drugi je problem.

"Zbog toga smo u neravnopravnom položaju i zato se sad želi ovaj problem prebaciti na razinu BiH", zaključila je Majkić i poručila da nema preduvjeta za to.

Sličnog je stava i Borislav Bojić iz SDS-a, koji je istaknuo da prvo FBiH treba usvojiti propise iz ove oblasti, pa tek onda da se o tome razgovara na razini BiH.

Magazinović smatra kako navodi da je pitanje cyber sigurnosti isključiva entitetska nadležnost nije u potpunosti točno, obrazlažući da svaka razina vlasti ima svoje odgovornosti i da institucije BiH, uključujući Vijeće ministara i Regulatornu agenciju za komunikacije, na tom polju imaju niz obveza.

Navodeći kako se u BiH svakodnevno putem interneta upućuju pozivi na mržnju i ubojstva po raznim osnovama, Magazinović je priznao kako je veći dio borbe protiv toga izvan nadležnosti institucija BiH, ali da im treba dozvoliti da kažu gdje se BiH na tom planu nalazi i što treba unaprijediti.

Zastupnici stranaka iz FBiH koji su sudjelovali u raspravi, među kojima je Damir Arnaut iz SBB-a, stava su da je cyber sigurnost u nadležnosti institucija BiH i da BiH treba da ima odgovarajuću legislativu u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close