10-ak kilometara

Novi problemi za autocestu kod Zenice

''Imamo velika neslaganja projekata i stvarnih geoloških i geotehničkih uvjeta, posebno na sektorima 1 i 7 trase, gdje je takva konfiguracija terena, da je upitno da li će se taj dio moći izvesti u skladu s projektima''
Gospodarstvo / Flash | 13. 04. 2021. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Autoceste F BiH / Tunel Zenica

Nakon što je završeno 11 kilometara Zeničke zaobilaznice, koja još nije puštena u promet, nastavljena je gradnja dvije poddionice autoputa kod Zenice vrijednosti 136 mil EUR, a novih desetak kilometara trebalo bi biti izgrađeno na ljeto 2022. godine.

Radi se intenzivno, grade se buduće trase autoputa kroz Vrandučku kotlinu. Na 5,3 kilometra poddionice Vranduk-Ponirak naziru se obrisi dva mosta, tri vijadukta, probijaju cijevi tunela Vranduk, prenosi portal Zenit.ba.

''Imamo dvije osnovne geološke formacije: neogeni bazen u prostoru Sarajeva i Zenice i ovaj jursko-kredni fliš Vrandučke klisure. Svakih 15-20 metara promjena je geoloških uvjeta. Sve je to nabrano i u tijesnom prostoru'' – objašnjava Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH.

Na gradilištima svakodnevno radi oko 500 radnika, a pandemija koronavirusa nije usporila planiranu dinamiku radova.

Gradi se i na poddionici Ponirak-Vraca. Najzahtjevniji objekt je tunel Zenica, čije probijanje prate enormne količine podzemnih voda.

''Imamo velika neslaganja projekata i stvarnih geoloških i geotehničkih uvjeta, posebno na sektorima 1 i 7 trase, gdje je takva konfiguracija terena, da je upitno da li će se taj dio moći izvesti u skladu s projektima'' – naglasio je Mušija.

Novih desetak kilometara trebalo bi biti izgrađeno na ljeto 2022. godine, iako je nezahvalno prognozirati rokove puštanja u funkciju izgrađenih dionica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close