'Izmiče kontroli'

EUFOR nadgleda požare u Jablanici

''Vatra prijeti da ugrozi i nacionalni park Blidinje'', naveo je Nezirić.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici EUFOR-a su na terenu zahvaćenim požarima u Jablanici i nadgledaju ga iz zraka kako bi mogli djelovati u slučaju njegove eskalacije u smislu ozljede vatrogasaca i eventualne medicinske evakuacije.

Ovu informaciju za N1 je potvrdio Omer Nezirić, pomoćnik načelnika u Službi za civilnu i protupožarnu zaštitu, rekavši da požar u Jablanici izmiče kontroli te da proširio i prema Mostaru.

''Vatra prijeti da ugrozi i nacionalni park Blidinje'', naveo je Nezirić.

Kako je ranije obavljeno, Ministarstvo sigurnosti Bih je zatražilo hitno usvajanje odluke Vijeća ministara BiH o traženju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju u gašenju požara, što podrazumijeva organiziranje izvanredne sjednice na kojoj bi se takva odluka usvojila.

Kako je potvrđeno za N1 iz Ministarstva pravde BiH, kojim predsjedava Josip Grubeša (HDZ), do ovog trenutka, takav zahtjev nije dostavljen.

Podsjetimo i to da je Ministarstvo sigurnosti u tim današnjim zahtjevima zatražilo od EUFOR-a angažman, međutim, kako nam je navedeno, oni su počeli djelovati i prije toga.

Situacija je veoma teška na području Jablanice, Stoca, Širokog Brijega i Čapljine, a sada je ugrožen i Mostar, s obzirom na to da se vatra širi i prema tom gradu.

Učinkovito gašenje požara se može realizirati isključivo iz zraka i bez obzira na to što su posade helikopterskog skvadrona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine spremne za intervenciju sa kompletnom neophodnom opremom, ovu aktivnost nije odobrilo Predsjedništvo BiH, točnije član Milorad Dodik, a protiv koga je načelnik Općine Jablanica podnio kaznenu prijavu upravo zbog te činjenice.

Onemogućavanjem da se na taj način požari stave pod kontrolu, bivaju ugrožene hercegovačke općine.

Kopirati
Drag cursor here to close